Magla ovoga jutra smanjuje vidljivost u dolinama rijeka: Bosne, Save, Drine i Lašve. Vozače na ovim dionicama pozivamo na pojačan oprez. Pažnju skrećemo i na učestale sitnije odrone zemlje ili kamenja.

Na dionici Prozor-Jablanica saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Zbog izvođenja radova na gradilištu autoputa obustavlja se saobraćaj na magistralnom putu Nemila-tunel Vranduk, u noćnim satima (od 00:30 do 05 sati). Za vrijeme obustave putnička vozila koriste lokalnu obilaznicu, dok vozila preko 7,5 tona koriste alternativne pravce Doboj-Šićki Brod-Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Zbog radova na asfaltiranju dionice R-457 Zenica-Donji Kakanj (od raskrsnice za naselje Seoci do skretanja za naselje Varda) danas će u vremenu od 07:30 do 16 sati doći do obustave saobraćaja.

Sporije saobraćanje zbog izvođenja radova moguće je na dionicama: Vitez-Travnik (Bila), Olovo-Kladanj (Olovske Luke), Stupari-Živinice-Šićki Brod, Pelagićevo-Srebrenik-Šićki Brod, Maglaj-Doboj (raskrsnica na ulazu u Maglaj), Livno-Kamensko i Šešlije-Modriča.

Radnim danima u vremenu od 23 do 08 sati na relaciji Doljani-Žitomislići-Buna-Dračevice-Podveležje, kreće se vangabaritni prevoz. Vozače koji u navedenom periodu koriste ovu relaciju molimo za oprez i poštivanje uputa ovlaštenih lica iz pratnje.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Na graničnom prelazu Hum nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć od 07 do 19 sati.

 PROGNOZA VREMENA ZA BOSNU I HERCEGOVINU

Temperature zraka izmjerene u 07:00 sati (°C): Bjelašnica 2; Sokolac 5; Banja Luka, Sanski Most i Zenica 6; Doboj, Srebrenica i Tuzla 7; Bijeljina 8; Jajce 9; Bugojno 10; Ivan Sedlo i Sarajevo 11; Mostar 12; Gradačac, Livno i Trebinje 13; Grude 14; Široki Brijeg 15; Drvar 16; Bihać 17; Neum 19°C. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 938Pa, za 7hPa je manji od normalnog i ne mijenja se.

Danas u drugoj polovini dana slabija kiša se očekuje uglavnom na području Krajine i jugozapada Bosne. Rijetko na dijelu sjeverne i centralne Bosne i u Hercegovini može pasti malo kiše. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Prije podne povremeno su mogući jaki udari juga na području Krajine i jugozapada Bosne. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 16 i 22°C.

Biometeorološka prognoza je povoljna u većem dijelu zemlje. Stabilno vrijeme, bez izrazitih temperaturnih oscilacija, ugodno će djelovati na većinu stanovništva. Pri tome će opšta slika biti lošija u Hercegovini i zapadnoj Bosni, gdje su uz jugo i povremene padavine, kod osjetljivih osoba moguće nešto jače tegobe, pretežno u vidu glavobolje, nervoze i dekoncentracije. Negativni uticaj vremenskih prilika će postepeno oslabiti u noći.

GRADAČAC

Jutarnja temperatura zraka u 8 sati je iznosila 15°C. U toku dana se očekuje sunčano vrijeme uz maksimalnu temperaturu zraka do 24°C.

U protekla 24:00 sata:

Policijska stanica je zabilježila 1 krivično djelo, u pitanju je teška krađa i 1 saobraćajnu nezgodu.

Hitna služba je primila i pregledala 89 pacijenata.

Vatrogasna jedinica nije imala intervencija.

BRČKO

U protekla 24:00 sata:

Policijska uprava je zabilježila jednu saobraćajnu nezgodu.

Hitna služba je primila i pregledala 40 pacijenata, 4 osobe su preminule.

Vatrogasna jedinica je imala 1 požarnu intervenciju.

B1 TV