Magla i niska oblačnost jutros smanjuju vidljivost u planinskim predjelima, kao i u kotlinama i uz riječne tokove. Pažnju skrećemo i na moguće sitnije odrone zemlje ili kamenja.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen, na dionici Prozor-Jablanica. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Zbog izvođenja radova, saobraćaj se od ponedjeljka od 08 sati do petka do 16 sati obustavlja i u tunelu Dragoraj na dionici Ključ-Mrkonjić Grad. Za vrijeme obustave saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini tunela.

Zbog radova na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putevima: Vitez-Travnik (Bila), Olovo-Kladanj (Olovske Luke), Pelagićevo-Srebrenik (u mjestu Špionica), Maglaj-Doboj (Mravići), Šićki Brod-Srebrenik, Livno-Kamensko i Šešlije-Modriča.

Na magistralnom putu Nemila-tunel Vranduk, zbog izvođenja neophodnih radova na gradilištu budućeg autoputa, obustavlja se saobraćaj u noćnim satima (od 00:30 do 05 sati). Za vrijeme obustave putnička vozila će koristiti lokalnu obilaznicu, dok će vozila preko 7,5 tona koristiti alternativne pravce Doboj-Šićki Brod-Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Svaki radni dan u vremenu od 23 do 08 sati na relaciji Doljani-Žitomislići-Buna-Dračevice-Podveležje, kreće se vangabaritni prevoz. Vozače koji u navedenom periodu koriste ovu relaciju molimo za oprez i poštivanje uputa ovlaštenih lica iz pratnje.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Na graničnom prelazu Hum nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć u vremenu od 07 do 19 sati.

PROGNOZA VREMENA ZA BOSNU I HERCEGOVINU

Jutros u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U Bosni po kotlinama ima magle.

Temperature zraka u 07 sati (°C): Bjelašnica, Sokolac 1; Sarajevo, Srebrenica 5; Ivan Sedlo, Tuzla 6; Bugojno 7; Grude, Jajce, Prijedor, Sanski Most 8; Banja Luka, Bijeljina, Doboj, Drvar, Zenica 9; Livno, Široki Brijeg 10; Gradačac, Mostar 11; Trebinje 12; Neum 14; Bihać 17; Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 941 hPa, za 3 hPa je niži od normalnog i lagano raste.

Danas će u Hercegovini i zapadanim područjima Bosne preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Poslije podne ponegdje u Hercegovini je moguća slaba kiša. U ostatku naše zemlje sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U Bosni prije podne po kotlinama i uz riječne tokove magla i niska naoblaka. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni. Dnevna temperatura od 16 do 22 °C.

Biometeorološke prilike su povoljnije u odnosu na dane vikenda. Prije podne će biti ugodnije, uz stabilnije vrijeme i više sunca. U drugom dijelu dana i sa dolaskom noći, opšta slika će se pogoršati usljed blizine promjene, zbog čega će i tegobe kod osjetljivih osoba biti izraženije. Od meteoropatskih reakcija mogući su reumatski i bolovi na mjestima ozljeda, glavobolja, nesanica. Opšta slika će biti ljepša u Bosni.

GRADAČAC

Jutarnja temperatura zraka iznosila je 11°C. U toku dana se očekuje sunčano vrijeme uz maksimalnu temperaturu zraka do 23°C.

U protekla 24:00 sata:

Policijska stanica je zabilježila 3 događaja pod ostalo.

Hitna služba je primila i pregledala 93 pacijenta i 2 osobe su upućene u UKC Tuzla.

Vatrogasna jedinica nije imala intervencija.

BRČKO

U protekla 24:00 sata:

Policijska uprava je zabilježila 2 krivična djela.

Hitna služba je primila i pregledala 51 osobu, rođena je 1 ženska beba, 2 osobe su preminule.

Vatrogasna jedinica je imala 1 požarnu intervenciju.

B1TV