Stanje na cestama 26. 04. 2020.

Zbog radova na sanaciji mosta na dionici autoputa A-1 Visoko-Kakanj kod mjesta Dobrinje, saobraćaj je obustavljen i preusmjerava se dvosmjerno suprotnom kolovoznom trakom.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Zbog sanacionih radova u tunelu Vinac na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf, od 07 do 20 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom. Od 20 do 07 sati saobraćaj se preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (Bjelajce), zbog aktuelnih radova obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na alternativne pravce.

Frekvencija vozila slabijeg je intenziteta, a vozače molimo da putuju samo u nužnim situacijama i da se pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.

Na području RS-a danas (26.04.) do 18 sati, na snazi je zabrana kretanja van mjesta prebivališta. Potpuna zabrana kretanja na području RS-a na snazi je svakodnevno od 20 sati do 05 sati ujutro.

Na graničnom prelazu Bosanska Gradiška pojačan je promet teretnih vozila na izlazu iz BiH.

Na ostalim graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja.

Ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima, a izuzetak su određene kategorije ljudi (zdravstveni radnici, lica kojima je potrebno liječenje, prekograničnih radnika, službi i timova civilne zaštite, pripadnika snaga NATO-a i drugih zemalja partnerstva za mir, kao i NATO štaba u BiH, osoba s boravkom u BiH, osoba koje su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja i osoba koje imaju izdatu dozvolu od Vijeća ministara).

Ulazak u Hrvatsku i Crnu Goru dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

Srbija je zatvorila granične prelaze prema BiH za sve prelaske, izuzev za robni promet koji se odvija preko prelaza: Karakaj, Vardište i Rača.

Privremeno su zatvoreni svi granični prelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

PROGNOZA VREMENA ZA BOSNU I HERCEGOVINU

Prije podne u Bosni je bilo umjereno do pretežno oblačno vrjime, a u Hercegovini vedro.

Temperature zraka u 11 sati (°C): Bjelašnica 5; Bihać 13; Gradačac, Ivan Sedlo, Tuzla 14; Livno, Sanski Most 16; Bugojno, Neum 18; Sarajevo, Široki Brijeg 19; Grude, Mostar, Zenica 20;

Danas će u Bosni preovladavati umjereno, ponegdje pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini malo do umjereno oblačno i sunčano.Tokom poslijepodneva u Bosni se očekuju lokalni pljuskovi ponegdje praćeni grmljavinom. Kiša je moguća i ponegdje na sjeveru i sjeveroistoku Hercegovine. Vjetar slab do umjeren u zapadnim područjima Bosne i u Hercegovini jugozapadni, a u ostatku zemlje sjeveroistočni. Dnevna temperatura od 18 do 24 °C.

Gradačac:

Hitna služba je u toku 24 sata primila i pregledala 56 pacijenata.

Vatrogasna jedinica je jučer intervenisala na gašenju požara u krugu firme “Rajčanka” u Ledenicana Donjim gdje je gorio drveni otpad. Intevencija je trajala od 15:02 do 15:35 sati, uz učešće jednog vatrogasnog vozila sa tri vatrogasca.

Policijska stanica je u proteklom periodu evidentirala dva događaja pod ostalo.

Komunalno nema problema u snabdijevanju gradskog vodovoda.

PORODILIŠTE UKC TUZLA – Rođeno je sedam beba, pet dječaka i dvije djevojčice.


Uz povoljnije biometeorološke prilike u većem dijelu dana, stabilnije vrijeme i duže sunčane intervale, većina populacije će se osjećati bolje. Tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata će se umanjiti. Moguće je da se u poslijepodnevnim satima opšta slika djelimično pogorša, usljed nešto izraženijeg osjeta sparine, pri tome će povremeni lokalni pljuskovi također kvariti ugođaj.

Vrijeme danas u Gradačcu oblačno uz povremenu slabu kišu. Najviša dnevna temperatura od 17°C do 20°C.

B1 TV