Na dionicama u višim planinskim predjelima, na prilazima tunelima i preko mostova upozoravamo na poledicu na kolovozu. Poteškoće vozačima jutros pričinjava gusta magla, koja smanjuje vidljivost ispod 100 m. Vidjljivost je smanjena u zapadnoj Bosni, na području Sarajeva, Glamoča, Bosanskog Grahova, kao i na putnim pravcima: Jajce-Donji Vakuf, Maglaj-Žepče, Konjic-Jablanica, Kupres-Šuica i Srebrenik-Orašje. I u tim područjima kolovoz je mokar i klizav. U jugozapdnoj Bosni i u Hercegovini skrećemo pažnju na povremeno jake udare vjetra. Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode trenutnim uslovima na putu. Na put ne krećite bez zimske opreme.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Zbog radova na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

U toku su radovi na mostu preko jezera Bočac (Jajce-Crna Rijeka), zbog čega se saobraća naizmjeničnim propuštanjem vozila (postavljeni semafori).

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Sarajevo-Tuzla (Olovske Luke i Husino), Vitez-Travnik (Kaonik-Nević Polje) Livno-Kamensko, Drvar-Bosansko Grahovo, Rogatica-Ustipraća, Posušje-Široki Brijeg, Klašnice-Laktaši i Šuica-Tomislavgrad.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja. Na graničnom prelazu Hum/Šćepan Polje nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć u vremenu od 07 do 19 sati.

Povodom Dana državnosti BiH večeras do ponoći zabranjen je prevoz eksplozivnih materija na području FBiH.

 PROGNOZA VREMENA ZA BOSNU I HERCEGOVINU

Jutros je u sjevernim područjima bilo pretežno oblačno vrijeme. U ostalim dijelovima umjereno oblačno i sunčano. Po kotlinama i uz riječne tokove bilo je i magle.

Temperature zraka u 07 sati: Livno -6 stupnjeva, Drvar -5, Široki Brijeg -4, Bihać, Grude, Jajce i Sarajevo -3, Ivan Sedlo -2, Sanski Most i Zenica 0, Bugojno 1, Gradačac i Tuzla 2, Bjelašnica 3, Mostar 5, Neum 8 stupnjeva. Atmosferski tlak je u Sarajevu iznosio 950 milibara, za 7 milibara je viši od normalnog i sporo opada.

Danas u sjevernim i sjeverozapadnim područjima Bosne pretežno oblačno vrijeme. U ostalim dijelovima umjereno oblačno i nešto sunčanije u Hercegovini, zapadu i jugozapadu Bosne. Vjetar slab istočnog i jugoistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 3 i 9, na jugu zemlje od 12 do 16 stupnjeva.

Nastavlja se period ugodnijih biometeoroloških prilika. Tokom jutra i večeri poželjno je posvetiti pažnju prikladnom odijevanju i zaštiti od hladnoće, danju sunčanije, toplije i ugodnije. Pod uticajem anticiklone i stabilnog vremena, moguće su epizode jačeg zagađenja zraka, izraženije u urbanim sredinama, stoga bi hronični bolesnici trebali povremeno reducirati aktivnosti na otvorenom.

GRADAČAC

Jutarnja temperatura zraka je iznosila 4°C, dok se u toku dana očekuje umjereno oblačno vrijeme uz maksimalnu temperaturu zraka do 6°C.

U protekla 24:00 sata:

Policijska stanica nije imala intervencija.

Hitna služba je primila i pregledala 95 pacijenata, 3 osobe su upućene u UKC Tuzla.

Vatrogasna jedinica nije imala intervencija.

BRČKO

U protekla 24:00 sata:

Policijska uprava nije imala intervencija.

Hitna služba je primila i pregledala 48 pacijenata, rođene su 2 muške bebe.

Vatrogasna jedinica je imala 1 požarnu intervenciju.

B1 TV