Na dionicama u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima u jutarnjim satima moguća je mjestimična poledica. Savjetujemo oprezniju vožnju i napominjemo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno. Magle ima mjestimično na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove, a izdvajamo šire područje Bosanskog Broda i Bosanske Gradiške.

Zbog izvođenja neophodnih radova za danas je planirano zatvaranje preticajne trake na autoptu A1, smjer Zenica-Kakanj, u blizini petlje Kakanj.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen na magistralnom putu Prozor-Jablanica. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Zbog radova na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448) saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Usporeno, zbog radova, tokom dana, saobraća se na putevima: Vitez-Travnik (Kaonik-Nević Polje), Sarajevo-Tuzla, Jajce-Crna Rijeka (most preko jezera Bočac), Čitluk-Međugorje (crna tačka Potpolje), Drvar-Bosansko Grahovo, Rogatica-Ustiprača, Posušje-Široki Brijeg i Šuica-Tomislavgrad.

Na graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja.

Na graničnom prelazu Hum nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć od 07 do 19 sati.

 PROGNOZA VREMENA ZA BOSNU I HERCEGOVINU

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme.

Temperature zraka izmjerene u 07:00 sati (°C): Drvar 0; Ivan Sedlo 1; Jajce, Sanski Most i Tuzla 2; Bugojno, Livno, Sarajevo i Zenica 3; Banja Luka, Bijeljina, Doboj i Široki Brijeg 4; Bihać i Gradačac 5; Grude 7; Neum 10; Trebinje 11; Mostar 12°C. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 953Pa, za 9hPa je veći od normalnog i ne mijenja se.

Danas u Bosni i Hercegovini prije podne pretežno oblačno. U drugoj polovini dana postepeno smanjenje oblačnosti. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 5 i 9°C, na jugu zemlje od 12 do 16°C.

Opšta slika će, uz više sunca, biti ljepša u Hercegovini i na jugozapadu zemlje. U većem dijelu Bosne, magloviti i prohladni prijepodnevni sati, što bi moglo uzrokovati probleme hroničnim bolesnicima, u ostatku dana malo toplije i ugodnije. Jače zagađenje zraka također će stvarati poteškoće osjetljivim osobama, posebno rizičnim grupama poput starijih i djece, stoga je poželjno reducirati aktivnosti.

GRADAČAC

Jutarnja temperatura zraka u 8:00 sati iznosila je 4°C. U toku dana se očekuje umjereno oblačno vrijeme uz maksimalnu temperaturu zraka do 8°C.

U protekla 24:00 sata:

Policijska stanica je zabilježila 1 krivično djelo i 3 događaja pod ostalo.

Hitna služba je pregledala 125 pacijenata, 2 osobe su upućene u UKC Tuzla.

Vatrogasna jedinica nije imala intervencija.

BRČKO

U protekla 24:00 sata:

Policijska uprava nije imala intervencija.

Hitna služba je pregledala 31 pacijenta, rođene su 1 muška i 1 ženska beba.

Vatrogasna jedinica je imala 1 požarnu i 2 tehničke intervencije.

B1 TV