Podaci Hidrometeorološkog zavoda FBiH

Danas u našoj zemlji magla i niska naoblaka po kotlinama u centralnim, istočnim područjima i sjevernim područjima zemlje. Od sredine dana postepeno naoblačenje s juga. 

Prvi dan vikenda u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme. Povremeno će padati slaba kiša. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -3 i 3, na jugu zemlje do 7. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 6 i 12 stepeni.

U nedjelju, u Bosni i Hercegovini oblačno sa kišom. Na planinama će padati i snijeg. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 1 i 5, na jugu zemlje do 8. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 7 i 12.

Pretežno oblačno bit će i u ponedjeljak. Slabijih padavina može biti u jutarnjim satima. Smanjenje oblačnosti poslije podne. Vjetar slab zapadnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 1 i 5, na jugu zemlje do 9. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 4 i 9, na jugu zemlje od 9 do 13.

Stanje na cestama 24. 01. 2020.

Magla jutros smanjuje vidljivost na putevima: Bihać-Bosanski Petrovac, Maglaj-Sarajevo, Jajce-Donji Vakuf-Bugojno i Novi Travnik-Bugojno-Kupres, te mjestimično uz rijeke Savu i Spreču. Zbog niske temperature upozoravamo na moguće nailaske na poledicu, naročito na dionicama u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima. Skrećemo pažnju i na učestale odrone i savjetujemo oprezniju vožnju. Napominjemo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Zbog sanacionih radova na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka od 07 do 16 sati dolazi do povremenih polusatnih obustava, uz 15-minutno propuštanje vozila. Poslije 16 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, tokom dana saobraća se dvosmjerno od 05 do 21 sat. U vremenu od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je u vremenu od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase koriste obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona preusmjeravaju se na alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Zbog aktuelnih radova sporije se saobraća i na magistralnim putevima: Sarajevo-Trnovo (Krupac) i Ključ-Bosanski Petrovac (Lanište).

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

Gradačac:

Hitna služba je u toku 24 sata pregledala 118 pacijenata, tri osobe su upućene u UKC Tuzla.

Vatrogasna jednica nije imala intervencija.

Komunalno nema problema u snabdijevanju gradskog vodovoda.

Policijska stanica je u proteklom perodu evidentirala jednu saobraćajnu nezgodu u Vučkovcima sa materijalnom štetom.

PORODILIŠTE UKC TUZLA – Rođeno je 11 beba, osam djevojčica i tri dječaka.

Jutarnja temperatura u Gradačcu -4°C, najviša dnevna od 0°C do 2°C. Vrijeme danas pretežno vedro.

Brčko:

Policijska stanica je u toku 24 sata zabilježila jednu saobraćajnu nezgodu.

Vatrogasna jedinica je imala jednu intervenciju gašenja požara .

Hitna služba je u toku 24 sata imala 71 intervenciju, na svijet je došao jedan dječak.

B1 TV