Stanje na cestama 22. 06. 2020.

Zbog povremeno jakih pljuskova i veće količine vode koja se zadržava na kolovozu, otežno je saobraćanje na većini putnih pravaca u BIH. Povećana je opasnost od odrona na dionicama koje vode kroz usjeke. Izdvajamo putne pravce: Sarajevo-Foča, Konjic-Mostar, Jajce-Banja Luka, Bugojno-Novi Travnik, Rogatica-Višegrad i Turbe-Karanovac.

Na magistralnom putu Ljubinje-Trebinje (u mjestu Tulje), svaki dan osim nedjelje, od 08 do 14 sati obustavlja se saobraćaj. Za vrijeme obustave vozila se preusmjeravaju na put Stolac-Berkovići-Bileća-Trebinje.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila (kroz tunel Vranduk) od 05 do 21 sati saobraća se nesmetano (dvosmjerno). Od 21 sati do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Obustavljen je saobraćaj kroz tunel Ormanica (na putu Srebrenik-Orašje). Vozila iz pravca Tuzle i Srebrenika koriste obilaznicu u neposrednoj blizini tunela, dok su vozila iz pravca Orašja i Gradačca preusmjerena na alternativni pravac (raskrsnica Ormanica-raskrsnica Vučkovci-Srnice-Bukva-regionalni put (R-461) prema Srebreniku). Zbog izlijevanja vode na kolovoz trenutno nije moguće koristiti saobraćajnicu Srnice Donje-Špionica kao alternativu.

Zbog sanacionih radova u tunelu Vinac (Jajce-Donji Vakuf) saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na obilaznicu oko tunela.

Zbog radova na sanaciji mosta preko rijeke Tinje, u mjestu Drenik (na putu Srebrenik-Šićki Brod), saobraća se naizmjenično-jednom trakom (postavljeni semafori). Radovi na sanaciji mosta izvode se i preko rijeke Ljubine, na putnom pravcu Olovo-Semizovac. Za vrijeme radova u funkciji je obilaznica u neposrednoj blizini (naizmjenično propuštanje vozila).

Izdvajamo i ostale dionice gdje je zbog sanacionih radova izmjenjen režim saobraćanja: Jelah-Doboj, Prozor-Jablanica, Bugojno-Gornji Vakuf/Uskoplje, Ostrožac-Jablanica i Kiseljak-Busovača.

Na graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja.

Ulazak u Crnu Goru iz BiH moguć je samo uz obavezni PCR test akreditovane laboratorije iz BiH star maksimalno 48 sati. Za vrijeme važenja ove mjere, ulazak u Crnu Goru nije moguć preko graničnih prelaza Hum i Metaljka. Granični prelaz Deleuša-Vraćenovići, od ranije je zatvoren zbog radova.

Upaljen narandžasti meteoalarm: Upozorenje na intenzivne padavine

Federalni hidrometeorološku zavod izdao je upozorenje na intenzivne padavine. Ovaj narandžasti meteoalarm važi za sjeveroistočna područja i dio centralne Bosne (Tuzla i Zenica), a upozorenje važo do ponoći.Prema najavama meteorologa očekuju se jače i obilnije padavine od 30-60 mm/24h, lokalno do 80 mm/24h.

I za sutra je navajljeno pretežno oblačno vrijeme. Padat će kiša ili lokalni pljuskovi koji su mogući u dijelovima centralne i istočne Bosne. Tokom dana, postupan prestanak padavina. Jutarnja temperatura zraka kretat će se od 12 do 17, na jugu do 20, a najviša dnevna od 14 do 20, na jugu do 24 stepena.

Već u srijedu očekuje se sunčano vrijeme i nešto više temperature. Malo do umjereno oblačno bit će tek u jutarnjim satima. Jutarnja temperatura najavljena je od 13 do 18, na jugu do 21, a najviša dnevna od 16 do 22, na jugu i sjeveru do 26 stepeni.

Za četvrtak meteorolozi najavljuju umjereno oblačno i i nešto sunčanije na jugu. Krajem dana, ponegdje u sjevernim i centralnim područjima može pasti i malo kiše. Jutarnja temperatura od 13 do 18, na jugu do 21, a najviša dnevna od 17 do 24, na jugu i sjeveru do 26 stepeni.

Biometeorološka prognoza

Nestabilno vrijeme kod većine populacije uzrokovaće lošije raspoloženje, a tegobe kod osjetljivih osoba djelimično će se pojačati. 

Moguće su meteoropatske reakcije poput glavobolje, razdražljivosti, dekoncentracije. Pri tome će slabije izražen osjet sparine i niže temperature, ipak umanjiti negativne efekte promjenljivog vremena. 

Uz manje padavina, opšta slika će biti ljepša u Hercegovini.

Brčko:

Policijska stanica je u proteklom periodu evidentirala tri saobraćajne nezgode i jedno krivično djelo.

Hitna služba je primila i pregledala 68 pacijenata, na svijet su došle dvije ženske bebe.

Vatrogasna jedinica je imala jednu tehničku intervenciju.

Gradačac:

Hitna služba je u toku 24 sata primila i pregledala 66 pacijenata.

Policijska stanica je u proteklom periodu evidentirala samo jedan događaj pod ostalo.

Vatrogasna jedinica nije imala intervencija.

Komunalno nema problema u vodosnabdijevanju gradskog vodovoda.

PORODILIŠTE UKC TUZLA – Rođeno je 10 beba, sedam djevojčica i tri dječaka.

Jutarnja temperatura u Gradačcu je iznosila 16°C, najviša dnevna temperatura od 18°C do 20°C. Vrijeme danas oblačno sa kišom i pljuskovima.