Prema prikupljenim informacijama, na većini putnih pravaca u BiH saobraća se po pretežno vlažnom ili mokrom kolovozu uz pojačan promet vozila u blizini gradskih centara. Mjestimična poledica na kolovozu moguća je na dionicama u višim planinskim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima.

Napominjemo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Radovi na izgradnji kružne raskrsnice izvode se na magistralnom putu Klašnice-Laktaši zbog čega se saobraćaj putničkih vozila i autobusa preusmjerava obilaznicom kroz Laktaše, dok se teretni saobraćaj preusmjerava na auto put.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Stupari-Živinice, Živinice-Banovići, Drvar-Bosansko Grahovo, Rogatica-Ustiprača, Gromiljak-Blažuj i Šuica-Tomislavgrad.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

 PROGNOZA VREMENA ZA BOSNU I HERCEGOVINU

Jutros je u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Lokalno pada slaba kiša na području Hercegovine i jugozapada Bosne.

Temperature zraka izmjerene u 07:00 sati (°C): Bjelašnica -4; Prijedor, Sanski Most, Tuzla i Zenica 0; Ivan-sedlo i Sarajevo 2; Bijeljina i Livno 3; Jajce 4; Bugojno, Gradačac, Široki Brijeg i Trebinje 6; Grude i Mostar 7; Drvar 8; Banja Luka 9; Neum 11; Bihać 12°C. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 943Pa, za 1hPa je manji od normalnog i opada.

Danas najviše sunčanog vremena u sjevernim područjima. U većem dijelu zemlje umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Lokalno slaba kiša može padati uglavnom na području Hercegovine i jugozapadu Bosne, a u večernjim satima i na zapadu. Vjetar umjerene jačine južnog smjera, povremeno sa jakim udarima juga. Najviša dnevna temperatura zraka između 7 i 14°C.

Slično kao i proteklog dana, uz relativno nepovoljne biometeorološke prilike i nešto lošiju opštu sliku u Hercegovini. Promjena vremena praćena kišom i južinom uzrokovaće jačanje tegoba kod hroničnih bolesnika. Prije podne će biti ugodnije, u drugom dijelu dana, uz neuobičajeno visoke temperature. Moguće su meteopatske reakcije u vidu glavobolje, nervoze, malaksalosti. Preporučljivo je ne izlagati se jačim fizičkim naporima.

GRADAČAC

Jutarnja temperatura zraka u 8:00 sati iznosila je 3°C. U toku dana se očekuje pretežno sunčano vrijeme uz maksimalnu temperaturu zraka do 15°C.

U protekla 24:00 sata:

Policijska stanica je zabilježila 1 saobraćajnu nezgodu u mjestu Međiđa Srednja u kojoj je jedna osoba povrijeđena. Zabilježen je i jedan događaj pod ostalo.

Hitna služba je primila i pregledala 64 pacijenta, 4 osobe su upućene u UKC Tuzla.

Vatrogasna jedinica nije imala intervencija.

BRČKO

U protekla 24:00 sata:

Policijska uprava je zabilježila 2 krivična djela.

Hitna služba je primila i pregledala 53 pacijenta, rođene su 1 muška i 3 ženske bebe, 1 osoba je preminula.

Vatrogasna jedinica nije imala intervencija.

B1 TV