U Bosni i Hercegovini danas sunčano

U Bosni i Hercegovini će preovladavati sunčano uz malu do umjerenu naoblaku. U jutarnjim satima po kotlinama može biti i magle. Jače naoblačenje tokom noći na petak.  

Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. U večernjim satima povremeno se očekuju i jaki udari juga. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -4 i 1°C, na jugu zemlje od 3 do 7°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 7 i 12°C, na jugu zemlje do 15°C.

U petak u Bosni i Hercegovini oblačno sa kišom. Na planinama će padati snijeg. Prognozira se količina padavina od 10 do 20 litara po metru kvadratnom. Vjetar slab do umjerene jačine. U jutarnjim satima vjetar južnog smjera, sa dolaskom padavina vjetar mijenja smjer na sjever. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 3 i 6°C, na jugu zemlje do 9°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 5 i 10°C, na jugu zemlje od 10 do 14°C.

U subotu u Bosni pretežno oblačno prije podne. U jutarnjim satima malo kiše može pasti u centralnim i istočnim područjima, a na planinama malo snijega. U drugoj polovini dana postepeno razvedravanje. U većem dijelu Hercegovine sunčano. Oblačnije prije podne na sjeveru Hercegovine. Vjetar u Bosni slab sjevernog smjera. U Hercegovini umjereno jaka bura. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -1 i 3°C, na jugu zemlje od 3 do 8°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 5 i 10°C, na jugu zemlje do 14°C.

Vozači, oprez: Magla smanjuje vidljivost

Magla i niska oblačnost ovog jutra smanjuju vidljivost, a izdvajamo šire područje Kiseljaka, Konjica, dijelove Kantona Sarajevo, kao i puteve u dolinama rijeka Save, Lašve i Bosne.  

Mokar ili vlažan kolovoz, kao i povećana opasnost od odrona, karakteriziraju saobraćajnu situaciju u većem dijelu BiH. Savjetujemo oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnim uvjetima i stanju na putevima, te apeliramo na vozače da na put ne kreću bez zimske opreme.

Na magistralnom putu Jajce – Crna Rijeka, zbog sanacionih radova, od 8 do 16 sati dolazi do povremenih polusatnih obustava (uz 15-minutno propuštanje vozila). Na ovoj dionici se poslije 16 sati saobraća naizmjenično jednom trakom.

Danas se izvode radovi radi održavanja rasvjete u tunelu Crnaja na dionici Konjic -Jablanica, zbog čega će se kroz tunel saobraćati naizmjenično jednom trakom.

Na magistralnom putu Zenica – Nemila, kroz tunel Vranduk, tokom dana saobraća se dvosmjerno od 5 do 21 sat. U periodu od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 5 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave, vozila do 7,5 tona ukupne mase koriste obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona preusmjeravaju se na alternativne pravce Doboj – Šićki Brod – Sarajevo i Žepče – Zavidovići – Olovo – Sarajevo.

Na graničnim prijelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Zbog sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta Graničnog prijelaza Brčko – Gunja.

Brčko:

Hitna služba je u toku 24 sata imala 93 pregleda na svijet su došle dvije ženske bebe.

Policijska stanica je u proteklom periodu evidentirala tri krivična djela.

Vatrogasna jedinica nije imala intervencija.

Gradačac:

Hitna služba je u toku 24 sata imala 172 pregleda, dvije osobe su upućene u UKC Tuzla.

Policijska stanica je u proteklom periodu evidentirala jedan događaj pod ostalo.

Vatrogasna jedinica nije imala intervencija.

Komunalno nema problema u snabdijevanju gradskog vodovoda.

 PORODILIŠTE UKC TUZLA – Rođeno je 11 beba, šest dječaka i pet djevojčica.

Jutarnja temperatura u Gradačcu -1°C. Najviša dnevna temperatura od 8°C do 12°C.Vrijeme danas sunčano.