Ove sedmice bez snijega: Poznate vremenske prilike do petka

Danas u većem dijelu Bosne se prognozira dugotrajna maglai niska naoblaka. U Hercegovini, jugozapadu Bosne i na planinama pretežno sunčano vrijeme. Vjetar u Bosni slab istočnog i jugoistočnog smjera. U Hercegovini slab vjetar sjeveroistočnog smjera. 

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -5 i 0, na jugu zemlje od 3 do 7. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 1 i 6, na jugu zemlje od 9 do 13 stepeni. 

Sutra u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno veći dio dana. Smanjenje oblačnosti u večernjim satima. U Bosni će biti i magle. Vjetar u Bosni slab južnog i jugoistočnog smjera. U Hercegovini slab vjetar sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -3 i 1, na jugu zemlje od 4 do 8. 

Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 4 i 9, na jugu zemlje do 12 stepeni.

U srijedu, u većem dijelu Bosne se prognozira dugotrajna magla i niska naoblaka. U Hercegovini, jugozapadu Bosne i na planinama pretežno sunčano. Vjetar u Bosni slab istočnog i jugoistočnog smjera. U Hercegovini slab vjetar sjevernog i sjeveroistočnog. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -4 i 0°C, na jugu zemlje od 3 do 7°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 2 i 7, na jugu zemlje od 9 do 13. U mjestima sa dugotrajnom maglom niža maksimalna dnevna temperatura zraka.

U četvrtak, u većem dijelu Bosne se prognozira dugotrajna magla i niska naoblaka. U Hercegovini, jugozapadu Bosne i na planinama pretežno sunčano. Vjetar u Bosni slab istočnog i jugoistočnog smjera. U Hercegovini slab vjetar sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -4 i 1°C, na jugu zemlje od 4 do 8°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 0 i 5, na jugu zemlje od 10 do 14 stepeni.

STANJE NA PUTEVIMA izvještaj iz BIHAMK-a

Magla i niska oblačnost smanjuju vidljivost na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove, posebno na širem području Maglaja, Jajca, Donjeg Vakufa, Bihaća, Ključa, Orašja, Odžaka, Jablanice, Sarajeva, Zenice, Visokog, Kaknja i Gračanice, te ponegdje uz rijeke Drinu, Savu, Vrbas i Lašvu. 

Na zasjenjenim dijelovima puteva u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima, zbog niske temperature upozoreno je na mjestimičnu poledicu. Iz BIHAMK-a skreću pažnju na učestale odrone. Posjedovanje zimske je opreme zakonski obavezno.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, tokom dana saobraća se dvosmjerno od 5 do 21 sat. U vremenu od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je u vremenu od 00:30 do 5 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase koriste obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona preusmjeravaju se na alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Zbog aktuelnih radova sporije se saobraća i na magistralnim putevima: Jajce-Crna Rijeka (Zdaljevac), Srebrenik-Orašje (tunel Ormanica), Sarajevo-Trnovo (Krupac) i Lanište-Ključ.

Na graničnim prijelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prijelaza Brčko-Gunja.

Brčko:

Hitna služba u toku 24 sata je primila i pregledala 89 pacijenata, na svijet su došle dvije bebe, jedna djevojčica i jedan dječak.

Policijska stanica je u proteklom periodu evidentirala samo jednu saobraćajnu nezgodu.

Vatrogasna jedinica je imala jednu tehničku intervenciju.

Gradačac:

Najavljeni prekidi električne energije za danas od 9:00 do 11:00 sati bez struje biti će korisnici u ulici Hadžiefendijina.

Hitna služba je u dnevnoj smjeni imala 80 pregleda, a u toku večeri 33 intervencije jedna osoba je u toku večernje smjene upućena u UKC Tuzla.

Vatrogasna jedinica je imala jednan izlazak na teren od 19:17 u Gornjem Lukavcu na trafo-stanici zbog iskakanja osigurača( ali bez intervencije).

Policijska stanica je u toku 24 sata zabilježeno jedno krivično djelo nasilje u porodici i jedan događaj pod ostalo.

Komunalno nema prekida u vodosnabdijevanju gradskog vodovoda.

Jutarnja temperatura u Gradačcu je iznosila -2°C, najviša dnevna od 3°C do 5°C. Vrijeme danas stabilno, prijepodne maglovito i oblačno, a popodne mogućnost sunčanih intervala.

B1 V