Na dionicama u višim planinskim predjelima, kao i uz riječne tokove, upozoravamo na smanjenu vidljivost, zbog magle. U tim područjima kolovoz je mokar i mjestimično klizav, pa apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode trenutnim uslovima na putu.

Na više lokacija magistralnog puta Sarajevo-Tuzla-Orašje (Olovske Luke, naselje Husino, u blizini petlje Šićki Brod, u mjestima Špionica i Potpeć, kao i u blizini graničnog prelaza Orašje) izvode se sanacioni radovi, zbog čega se saobraća usporeno ili obilaznicama u neposrednoj blizini.

Danas od 10 do 14 sati usporeno će se saobraćati na dionici Vogošćanska petlja-Poturovići, gdje će se izvoditi montaža stubova javne rasvjete.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Zbog radova na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

U toku su radovi na mostu preko jezera Bočac (Jajce-Crna Rijeka), zbog čega se saobraća naizmjeničnim propuštanjem vozila (postavljeni semafori).

Zbog sanacionih radova na mostu preko rijeke Bile na putnom pravcu Nević Polje-Kaonik, iz smjera Kaonika (Viteza) saobraća se jednom trakom na mostu, dok se iz smjera Nević Polja (Travnika) saobraća obilaznicom u neposrednoj blizini.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Mostar-Široki Brijeg (od ulaza u Mostar do Balinovca), Livno-Kamensko, Drvar-Bosansko Grahovo, Rogatica-Ustipraća i Šuica-Tomislavgrad.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja. Na graničnom prelazu Hum/Šćepan Polje nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć u vremenu od 07 do 19 sati.

Napominjemo da će od 15.11. na snazi biti obavezno posjedovanje zimske opreme.

PROGNOZA VREMENA ZA BOSNU I HERCEGOVINU

Jutros u Bosni preovladava magla i niska naoblaka. U Hercegovini, jugozapadu Bosne i na planinama je vedro.

Temperature zraka izmjerene u 07:00 sati (°C): Livno -4; Grude, Ivan Sedlo i Široki Brijeg 0; Sarajevo 1; Bugojno 2; Drvar i Jajce 3; Bihać 4; Bjelašnica, Sanski Most, Tuzla i Zenica 5; Banja Luka, Bijeljina, Doboj i Gradačac 6; Trebinje 8; Mostar 11; Neum 12°C. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 952Pa, za 8hPa je veći od normalnog i raste.

Danas će u Bosni preovladavati magla i niska naoblaka. U Hercegovini, jugozapadu Bosne i na planinama sunčano. Vjetar slab sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 6 i 11°C, na jugu zemlje od 17 do 21°C.

Stabilnije vremenske prilike ugodno će djelovati na većinu populacije, a tegobe kod osjetljivih osoba neće biti suviše jake. Tokom jutra, poželjno je adekvatno se odjenuti. Moguća je pojava magle, izraženije u unutrašnjosti zemlje, kao i epizode zagađenja zraka u urbanim sredinama, čemu bi hronični bolesnici trebali posvetiti pažnju i po potrebi reducirati kretanje. Preporučljivo je topliji i sunčaniji dio dana provesti na otvorenom.

GRADAČAC

Jutarnja temperatura zraka iznosila je 8°C, dok se u toku dana očekuje umjereno oblačno vrijeme uz nisku naoblaku i maksimalnu temperaturu zraka do 10°C.

U protekla 24:00 sata:

Policijska stanica je zabilježila 1 događaj pod ostalo.

Hitna služba je primila i pregledala 98 pacijenata, 3 osobe su upućene u UKC Tuzla.

Vatrogasna jedinica nije imala intervencija.

BRČKO

U protekla 24:00 sata:

Policijska uprava nije imala intervencija.

Hitna služba je primila i pregledala 41 pacijenta, rođene su 1 ženska i 2 muške bebe, 5 osoba je preminulo.

Vatrogasna jedinica je imala 1 tehničku intervenciju.

B1 TV