Bosna i Hercegovina otvorila je granice prema: Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori. Odluka se odnosi samo na građane te tri države, dok državljani ostalih zemalja u BIH mogu ući zbog poslovnih obveza (pod uslovom da posjeduju poziv pravnog lica iz BiH i potvrdu o negativnom testu na virus SARS-KOV-2, ne stariju od 48 sati od trenutka ulaska).

Ulazak u Hrvatsku dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila. Detaljnije informacije za ulazak u Hrvatsku mogu se pogledati OVDJE.  Privremeno su zatvoreni svi granični prelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.


Srbija je otvorila granične prelaze za putnički i robni saobraćaj.

Crna Gora je otvorila granice za državljane BIH.

PROGNOZA VREMENA ZA GRADOVE BIH

U Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Obilne padavine u Hercegovini i jugozapadu Bosne gdje se prognozira uglavnom između 40 i 80 litara kiše po metru kvadratnom, lokalno može pasti i preko 100 litara. Najmanje padavina se očekuje na istoku i sjeveroistoku Bosne. Vjetrovito u cijeloj zemlji. Očekuju se jaki, lokalno i olujni udari juga brzine 60 do 75 km/h. Poslije podne vjetar će oslabiti. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 19°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 17 i 24°C.

 BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA

Biometeorološke prilike su nepovoljne, izraženije u Hercegovini i Krajini. Nestabilno vrijeme, praćeno kišom i južinom, kod hroničnih bolesnika i meteoropata uzrokovaće jačanje tegoba vezanih uz njihove bolesti. Poželjno je umanjiti aktivnosti. Negativni uticaj promjene vremena oslabiće u drugom dijelu dana, stoga će se i opšta slika postepeno popravljati.

GRADAČAC:

Jutarnja temperatura u 8:00 sati iznosila je 22°C. Tokom dana djelimično oblačno sa maksimalnom dnevnom temperaturom od 25°C.

Hitna služba evidentirala je 86 pacijenata, a 2 lica su upućena u UKC Tuzla.

Policijska služba evidentirala je 4 događaja pod ostalo.

Vatrogasna jedinica evidentirala je 1 požar u Vučkovcima, gdje je gorilo auto marke BMW. Dojava je bila u 23:24 sata dok je vatrogasna jedinica završila sa gašenjem požara u 01:40. Intervenisalo je 1 vozilo i 3 vatrogasca.

BRČKO:

Urgentni centar evidentirao je 70 pacijenata, rođen je 1 dječak i 1 djevojčiva, a 1 lice je preminulo.

Policijska stanica evidentirala je 4 kaznena djela i 1 saobraćajnu nesreću.

Vatrogasna jedinica imala je 1 intervenciju gašenja požara.

A.Osmičić