Magla smanjuje vidljivost na više putnih pravaca

Magla ovoga jutra smanjuje vidljivost u dolinama rijeka Lašve i Vrbasa, kao i na putnim pravcima: Livno-Kupres, Livno-Tomislavgrad, Glamoč-Mliništa i Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje.

Vozačima se skreće pažnju na učestale odrone zemlje ili kamenja na kolovoz. Poseban oprez na dionicama koje prolaze kroz kanjone i preko planinskih prevoja.

Na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka zbog sanacionih radova do 16 sati dolazi do povremenih polusatnih obustava (uz 15-minutno propuštanje vozila). Iza 16 sati na ovoj dionici saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, tokom dana saobraća se dvosmjerno od 05 do 21 sat. U vremenu od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je u vremenu od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase koriste obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona preusmjeravaju se na alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Sporije zbog radova, saobraća se i na magistralnim putevima: Jablanica-Mostar (Potoci), Sarajevo-Trnovo (Krupac), Crna Rijeka-Mrkonjić Grad i Ključ-Bosanski Petrovac (Lanište).

Na graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja.

Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prijelaza Brčko-Gunja.

PROGNOZA

Danas će u Bosni i Hercegovini biti pretežno oblačno vrijeme. Poslije podne s kišom u nižim područjima, a u višim susnježica i snijeg. Prema kraju dana i u večernjim satima i u nižim područjima centralne, istočne i zapadne Bosne očekuje se susnježica i snijeg.

Jutarnja temperatura od 3 do 9, na jugu, sjeveru i sjeverozapadu zemlje do 13, a najviša dnevna od 9 do 14 stepeni. 

Pad temperature tokom poslijepodneva i noći.

Sutra pretežno oblačno vrijeme sa snijegom i susnježicom u centralnim, istočnim, zapadnim područjima Bosne, kao i na sjeveru i istoku Hercegovine. U ostatku Bosne očekuje se kiša. Jutarnja temperatura od -4 do 2, na jugu od 0 do 4, a najviša dnevna od 0 do 6, na jugu od 4 do 10 stepeni.

U četvrtak u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini pretežno vedro. Jutarnja temperatura od -9 do -3, na jugu od -3 do 2, a najviša dnevna od -2 do 4, na jugu od 3 do 9 stepeni.

Biometeorološka prognoza je nepovoljna. Pod utjecajem nadolazeće promjene, većina stanovništva bit će lošijeg raspoloženja, a tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata će biti izraženije. 

S jačanjem osjeta hladnoće, opća slika će se postepeno, do kraja dana, pogoršati u cijeloj zemlji. Moguće su reakcije na promjenu vremena u vidu reumatskih bolova, nervoze, u noći problemi sa snom.

Brčko:

Hitna služba je u toku 24 sata imala 89 intervencija, na svijet je došao jedan dječak.

Policijska stanica je u proteklom periodu evidentirala dvije saobraćajne nezgode.

Vatrogasna jedinica je imala dvije intervencije gašenja požara i dvije tehničke intervencije.

Gradačac:

Hitna služba je u toku 24 sata pregledala 135 pacijenata, jedna osoba je upućena u UKC Tuzla.

Policijska stanica je u proteklom periodu evidentirala jeno narušavanje javnog reda i mira i jedan događaj pod ostalo.

Vatrogasna jedinica nije imala intervrncija.

Komunalno nema problema u snabdijevanju gradskog vodovoda.

PORODILIŠTE UKC TUZLA – Rođeno je 12 beba, osam dječaka i četiri djevojčice.

B1 TV