OPŠTE INFORMACIJE

Stanje na cestama 02. 03. 2020. u 07 : 30 sati

Zbog nestabilnog vremena, te povremene kiše u pojedinim krajevima, savjetujemo oprezniju vožnju prilagođenu trenutnim uvjetima i stanju na putevima. Upozoravamo i na mjestimično jače udare vjetra, posebno na širem području Bihaća, Bosanskog Petrovca, Livna i Bosanskog Grahova. Povećana je opasnost od odrona na dionicama koje vode kroz usjeke, pa apelujemo na vozače da na svim putnim pravcima voze maksimalno oprezno.

Povodom praznika Dana nezavisnosti do večeras do ponoći zabranjen je prevoz eksplozivnih materija na području FBiH.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Tokom dana, zbog aktuelnih radova, sporije se saobraća na magistralnim putevima: Jajce-Crna Rijeka (Ugarak), Jablanica-Mostar (Potoci), Sarajevo-Trnovo (Krupac) i Ključ-Bosanski Petrovac (Lanište).

Na graničnim prelazima trenutno se ne čeka duže od 30 minuta.

Zbog radova na izgradnji novog graničnog prelaza obustavljen je saobraćaj na graničnom prelazu Deleuša-Vraćenovići.

Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

UKOLIKO PRIMJETITE DA SE IZA VAS NALAZI KOLONA OD 5 I VIŠE VOZILA SKLONITE SE SA CESTE NA NAJBLIŽE PROŠIRENJE I OMOGUĆITE NORMALNO ODVIJANJE SAOBRAĆAJA. NEMOJTE BITI UZROK NASTANKA SAOBRAĆAJNE NEZGODE, JER “I SPORA VOŽNJA UGROŽAVA ŽIVOTE”.

Podaci Hidrometeorološkog zavoda FBiH

Jutros je u Hercegovini i jugozapadu Bosne pretežno oblačno. U većem dijelu Bosne je mala do umjerena naoblaka.Temperature zraka izmjerene u 07:00 sati (°C): Bjelašnica -2; Ivan Sedlo i Livno 6; Grude, Sarajevo i Široki Brijeg 7; Bugojno, Drvar, Jajce i Mostar 10; Bihać 11; Bijeljina, Gradačac, Neum, Prijedor, Trebinje i Tuzla 12; Banja Luka, Doboj i Sanski Most 13°C. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 932Pa, za 10hPa je manji od normalnog i opada.

Danas u Hercegovini i jugozapadu Bosne pretežno oblačno. U većem dijelu Bosne prije podne mala do umjerena naoblaka, a postepeno naoblačenje u drugoj polovini dana. Nove padavine u većem dijelu zemlje u večernjim satima i tokom noći na utorak, osim u sjevernim područjima. Vjetar umjerene jačine južnog smjera. Od večernjih sati i tokom noći na utorak jačanje juga će usloviti jake i olujne udare vjetra. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 13 i 20°C.

U Sarajevu prije podne sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Povećanje oblačnosti u drugoj polovini dana. Krajem dana se očekuje kiša. Najviša dnevna temperatura zraka oko 17°C.

Biometrijska prognoza

Nastavlja se razdoblje lošijih biometeoroloških prilika u cijeloj Bosni i Hercegovini. Nestabilno vrijeme će uzrokovati jačanje tegoba kod hroničnih bolesnika i meteoropata. Preporučljivo je umanjiti aktivnosti, te posvetiti nešto više pažnje odijevanju u prijepodnevnim satima, obzirom da će biti svježije. Osjet hladnoće bi se također mogao pojačati usljed većeg sadržaja vlage u zraku.

Gradačac:

Hitna služba je u toku noćne smjene imala 58 pacijenata, a u toku dnevne smjene 135 pacijenata, jedna osoba je upućena u UKC Tuzla.

Policijska stanica je zabilježila tokom noćne smjene 2 dogadjaja pod ostalo, te 3 saobraćajne nesreće u Ulici Šehida, Mionica Centar i Ledenice Gornje.

Informacije za Komunalac i Vatrogasnu stanicu nisu dostupne.

DVanas je pretežno oblačno sa mogućom kišom. Max dnevna temperatura iznosi 14°C.