OPŠTE INFORMACIJE

Stanje na cestama 25. 03. 2020. u 08 : 00 sati

Ugaženog snijega i poledice ovoga jutra ima u višim predjelima zapadne i jugozapadne Bosne. Izdvajamo dionice Bihać-Bosanski Petrovac-Ključ i Bosanski Petrovac-Drvar, gdje puše jak vjetar koji mjestimično stvara sniježne nanose.Napominjemo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno do 15.04. Zbog zimskih uslova za vožnju u Hrvatskoj, za teretna vozila sa prikolicom i šlepere zatvoren je GP Izačić-Ličko Petrovo Selo.

Pojačan je promet teretnih vozila u oba smjera na graničnom prelazu Bosanska Gradiška, a na izlazu iz BIH kolona teretnih vozila duga je na GP Bosanski Šamac.

Srbija je zatvorila granične prelaze prema BiH za sve prelaske, izuzev za robni promet koji se odvija preko prelaza: Karakaj, Vardište i Rača.

Ulazak u Hrvatsku i Crnu Goru dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

Na snazi je zabrana kretanja osobama mlađim od 18 i starijim od 65 godina na području Federacije BiH, a potpuna zabrana kretanja na snazi je od 18h do 05h. Na području RS-a zabranjeno je kretanje starijim od 65 godina, dok je u vremenu od 20h do 05h na snazi potpuna zabrana kretanja.

Apelujemo na vozače da unutar BiH putuju samo u nužnim situacijama i da se pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.

———————————————-
Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Obustava saobraćaja zbog sanacionih radova na snazi je na putnom pravcu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad od 09 do 15 sati.

PROGNOZA VREMENA ZA GRADOVE BIH

Jutros je u Bosni oblačno. Lokalno pada slab snijeg. U Hercegovini je pretežno sunčano. Oblačno je na sjeveru Hercegovine.

Temperature zraka izmjerene u 07:00 sati (°C): Bjelašnica -14; Ivan Sedlo -7; Sokolac -5; Livno -4; Bugojno -3; Bihać, Drvar, Jajce, Sarajevo, Srebrenica i Tuzla -2; Gradačac, Grude, Sanski Most i Zenica -1; Bijeljina, Doboj i Široki Brijeg 0; Banja Luka, Prijedor, Stolac i Zvornik 1; Trebinje 2; Mostar i Neum 4;°C. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 945Pa, za 3hPa je veći od normalnog i opada.

 BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA

Danas u Bosni oblačno vrijeme. Lokalno će padati slab snijeg. U Hercegovini pretežno sunčano prije podne. U drugoj polovini dana naoblačenje. Vjetar slab do umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između -1 i 4°C, na jugu zemlje od 7 do 12°C.

Zahlađenje praćeno padavinama uslovljava loše biometeorološke prilike. Tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata će se pojačati. Preporučljivo je posvetiti pažnju odijevanju, umanjiti aktivnosti, a učesnicima u saobraćaju sugerišemo oprezniju vožnju.

Gradačac:

Jutarnja temperatura zabilježena u 8:00h iznosila je -1°C. Danas snijeg sa max dnevnom temperaturom od 2°C.

Hitna služba evidentirala je 56 pacijenata u protekla 24h, a jedna osoba upućena je u UKC Tuzla.

Službenici Policijske uprave i Vatrogasne jedinice su imali mirnu noć.

Brčko:

Policijska uprava je zabilježila 3 kaznena djela.

Urgentni centar je zabilježio 28 pacijenata, rođen je jedan dječak a jedna osoba je preminula.

Za vatrogasce noć je protekla mirno.