OPŠTE INFORMACIJE

Stanje na cestama 23. 03. 2020. u 08 : 00 sati

Srbija je zatvorila granične prelaze prema BiH za sve prelaske. Izuzetak su granični prelazi Karakaj, Vardište i Rača koji ostaju otvoreni samo za robni saobraćaj.

Zbog sprečavanja širenja koronavirusa Hrvatska i Crna Gora zatvorili su granične prelaze prema Bosni i Hercegovini. Ulazak u te zemlje dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

Na ulazu u našu zemlju duga je kolona teretnih vozila na graničnom prelazu Bosanska Gradiška. Na ostalim graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Na snazi je zabrana kretanja osobama mlađim od 18 i starijim od 65 godina na području Federacije BiH, a potpuna zabrana kretanja na snazi je u vremenu od 18 do 05 sati. Na području RS-a zabranjeno je kretanje starijim od 65 godina, dok je potpuna zabrana kretanja na snazi od 20h do 05h. Apelujemo na vozače da i unutar BiH putuju samo u nužnim situacijama i da se pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.
————————————————-

Ugaženog snijega na kolovozu ovoga jutra ima na putevima u višim predjelima centralne, jugozapadne i istočne Bosne, pa vozače na ovim dionicama pozivamo na maksimalno opreznu vožnju.

Upozoravamo na učestale odrone na brojnim dionicama. Napominjemo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno do 15.04..

PROGNOZA VREMENA ZA GRADOVE BIH

Jutros je u Bosni bilo oblačno vrijeme sa slabim snijegom, a u Hercegovini malo do umjereno oblačno i sunčano.

Temperature zraka u 07 sati: Bjelašnica -13 stupnjeva, Ivan Sedlo -6, Bugojno, Drvar, Jajce i Livno -3, Bihać, Gradačac, Sanski Most, Sarajevo, Tuzla i Zenica -2, Široki Brijeg 3, Grude 4, Mostar 5, Neum i Stolac 6 stupnjeva. Atmosferski tlak je u Sarajevu iznosio 942 milibara, u normalni je i sporo opada.

Danas u ranim jutarnjim satima prolazno slab snijeg u Bosni i sjeveru Hercegovine. U Bosni tokom dana pretežno oblačno sa novim padavinama u drugoj polovini dana. Većinom će padati snijeg ili susnježica. U nizinama ispočetka će padati i slaba kiša koja će preći u susnježicu i snijeg. U većem dijelu Hercegovine malo do umjereno oblačno i sunčano. Više oblačnosti na sjeveru i istoku Hercegovine. Vjetar u Bosni umjerene jačine sjevernog smjera, povremeno sa jakim udarima. U Hercegovini bura. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -2 i 4, na jugu od 5 do 9 stupnjeva.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA

Biometeorološka prognoza je nepovoljna. Povećana naoblaka, padavine i tmurno vrijeme, uz osjetnije zahlađenje, kod hroničnih bolesnika uzrokovaće tegobe, pretežno u vidu reumatskih bolova, glavobolje, promjene raspoloženja. Osjet hladnoće će također biti izraženiji, stoga je preporučljivo adekvatno se odjenuti i posvetiti pažnju zaštiti od niskih temperatura tokom cijelog dana, naročito astmatičari i osobe sa ishemijskim problemima.

Gradačac:

Jutarnja temperatura u 8:00h iznosila je 0°C. Djelimično oblačno vrijeme će nas pratiti tokom dana sa max dnevnom temperaturom od 4°C.

Vatrogasna jedinica je imala jednu mirnu noć.

Policijska uprava je evidentirala jedan događaj pod ostalo.

Hitna služba je zabilježila 68 pacijenata a jedna osoba je upućena u UKC Tuzla.

Brčko:

Urgentni centar je zabilježio 28 pacijenata. rođena je jedna beba a jedna osoba je umrla.

Za policijsku upravu i Vatrogasnu jedinicu noć je protekla mirno.