OPŠTE INFORMACIJE

Stanje na cestama 22. 04. 2020. u 08 : 00 sati

Jutarnja magla smanjuje vidljivost na putevima u kotlinama i uz riječne tokove, pa pozivamo na pojačan oprez. Frekvencija vozila je slabijeg intenziteta, a vozače molimo da putuju samo u nužnim situacijama i da se pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.

Na području Hercegovačko-neretvanskog i Zapadno-hercegovačkog kantona zabranjeno je kretanje svim građanima izvan njihovog mjesta prebivališta.

Potpuna zabrana kretanja na području BiH na snazi je od 20 sati do 05 sati ujutro.

Danas počinju radovi na izgradnji kružnog toka na dionici Sarajevo-Vogošća kod skretanja za Blagovac. Saobraćaj će za vrijeme izvođenja ovih radova biti preusmjeren na privremenu obilaznicu.

Zbog servisiranja tunela Gaj i Igman na dionici autoputa A-1 Sarajevo zapad-Lepenica, do večeras (22.04.) do 20 sati, saobraćaj se preusmjerava dvosmjerno, suprotnom kolovoznom trakom.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (Bjelajce) obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na alternativne pravce.

Zbog radova na asfaltiranju danas i naredna dva dana (22-24.04.) od 08 do 15 sati doći će do obustave saobraćaja na regionalnom putu Bijele Vode-Šabići.

Pojačan je promet teretnih vozila na graničnom prelazu Bosanska Gradiška.Na ostalim graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima, a izuzetak su određene kategorije ljudi (zdravstveni radnici, lica kojima je potrebno liječenje, prekograničnih radnika, službi i timova civilne zaštite, pripadnika snaga NATO-a i drugih zemalja partnerstva za mir, kao i NATO štaba u BiH, osoba s boravkom u BiH, osoba koje su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja i osoba koje imaju izdatu dozvolu od Vijeća ministara).

Ulazak u Hrvatsku i Crnu Goru dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

Srbija je zatvorila granične prelaze prema BiH za sve prelaske, izuzev za robni promet koji se odvija preko prelaza: Karakaj, Vardište i Rača.

Privremeno su zatvoreni svi granični prelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

PROGNOZA VREMENA ZA GRADOVE BIH

Jutros je u centralnim i istočnim područjima Bosne, kao i na jugu Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. U ostatku naše zemlje sunčano.

Temperature zraka u 08 sati (°C): Bjelašnica -4; Ivan Sedlo, Jajce, Sanski Most 3; Banja Luka, Doboj, Sokolac, Srebrenica, Zvornik 4; Prijedor 5; Bihać, Bijeljina, Bugojno, Tuzla 6; Drvar, Gradačac, Sarajevo, Zenica 7; Livno 8; Grude 10; Stolac, Trebinje 12; Široki Brijeg 13; Neum 14; Mostar 15; Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 944 hPa, za 3 hPa je viši od normalnog i lagano raste

Danas će u Hercegovini, dijelovima centralne i istočne Bosne preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Na krajnjem jugu i jugoistoku Hercegovini, u prvom dijelu dana, povremeno je moguća slaba kiša. U ostatku naše zemlje sunčano. Vjetar slab do umjeren istočni i sjeveroistočni. Dnevna temperatura od 13 do 20 °C.

AGROMETEOROLOŠKA PROGNOZA

za period: 20.04.2020 – 26.04.2020

Prema aktuelnim prognostičkim kartama, u prvom dijelu naredne sedmice preovladavaće nestabilno vrijeme, sa povećanom naoblakom, uz kišu, koja će biti intenzivnija u centralnim i istočnim predjelima Bosne, kao i zaleđu Hercegovine. Temperaturni režim djelimično će se izmijeniti. Mada će temperature opasti, nema opasnosti od pojave mraza. Jutarnje će se kretati od 2 do 5 °C u unutrašnjosti zemlje, na jugu od 4 do 9 °C., maksimalne dnevne dostizaće u Bosni od 12 do 16 °C, u Hercegovini do 21 °C. Od četvrtka 23.04. do kraja sedmice, prognozira se stabilnije vrijeme, uz postepeni porast temperatura koje bi u dane vikenda posvuda mogle dostići iznad 20 °C, na jugu koji stepen iznad 25 °C.
Stanje vlažnosti tla u većem dijelu zemlje djelimično će se popraviti, pri tome će kiša povremeno ometati i prekidati provođenje radova na otvorenom. Nestabilne vremenske prilike pogodovaće i razvoju biljnih bolesti.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA

Uz nešto povoljnije biometeorološke prilike hronični bolesnici i meteoropati trebali bi osjetiti olakšanje. Moguće je duže zadržavanje naoblake i slabije padavine u većem dijelu zemlje, što će uzrokovati povremeno jačanje tegoba kod osjetljivih osoba. Obzirom da će posvuda biti svježije, naročito u jutarnjim satima, poželjno je posvetiti pažnju adekvatnom odijevanju. Na sjeveru zemlje ugodnije, uz sunčane intervale.

GRADAČAC:

Jutarnja temperatura u 8:00 sati iznosila je 7°C. Tokom dana pretežno sunlano sa maksimalnom dnevnom temperaturom zraka oko 19°C.

Policijska stanica evidentirala je 1 remećenje javnog reda i mira i 3 događaja pod ostalo.

Hitna služba evidentirala je 40 pacijenata, a jedan je upućen u UKC Tuzla.

Vatrogasna jedinica je protekla 24 sata provela mirno.

BRČKO:

Urgentni centar evidentirao je 41 pacijenta, rođen je 1 dječak i 1 djevojčica, a 4 lica su preminula.

Policijska stanica evidentirala je 1 kazneno djelo i 1 saobraćajnu nesreću.

Vatrogasna jedinica imala je 4 tehničke evidencije.

A.Osmičić.