OPŠTE INFORMACIJE

Stanje na cestama 21. 03. 2020. u 08 : 10 sati

Srbija je zatvorila granične prelaze prema BiH za sve prelaske. Izuzetak su granični prelazi Karakaj, Vardište i Rača koji ostaju otvoreni samo za robni saobraćaj.

Zbog sprečavanja širenja koronavirusa Hrvatska i Crna Gora zatvorili su granične prelaze prema Bosni i Hercegovini. Ulazak u te zemlje dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

Na ulazu u našu zemlju duga je kolona teretnih vozila na graničnom prelazu Bosanska Gradiška, Karakaj i Rača. Na ostalim graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Na snazi je zabrana kretanja osobama mlađim od 18 i starijim od 65 godina na području Federacije BiH. Apelujemo na vozače da putuju samo u nužnim situacijama i da se pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.

Od puteva sa aktuelnim radovima u našoj zemlji izdvajamo puteve: Crna Rijeka-Mrkonjić Grad, Sarajevo-Trnovo (Krupac), Gornji Vakuf/Uskoplje-Prozor, Grude-Ljubuški i Jablanica-Mostar (Potoci).

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Saobraća se po suhom kolovozu, a upozoravamo na učestale odrone na brojnim dionicama. Savjetujemo oprezniju vožnju i napominjemo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno do 15.04..

PROGNOZA VREMENA ZA GRADOVE BIH

Jutros je u našoj zemlji bilo sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost.

Temperature zraka u 07 sati: Sokolac -4 stupnja, Bjelašnica i Livno -1, Bugojno i Grude 0, Sanski Most, Široki Brijeg i Zenica 1, Ivan Sedlo 2, Doboj, Prijedor, Srebrenica i Tuzla 3, Banja Luka i Sarajevo 4, Bijeljina i Mostar 5, Trebinje i Zvornik 6, Bihać 7, Neum 10, Gradačac 13 stupnjeva. Atmosferski tlak je u Sarajevu iznosio 943 milibara, za 1 milibar je viši od normalnog i sporo se mijenja.

Danas u Bosni i Hercegovini prije podne sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. U drugoj polovini dana u Bosni postepeno naoblačenje sa sjevera. Vjetar slab do umjerene jačine. Prije podne vjetar južnog i jugozapadnog smjera, a u drugom dijelu dana vjetar mijenja smjer na sjever. Najviša dnevna temperatura zraka između 17 i 23 stupnja.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA

Većim dijelom dana preovladavat će povoljne biometeorološke prilike. U poslijepodnevnim satima, usljed nadolazeće promjene, opšta slika će se postepeno pogoršati, ponajprije na sjeveru, potom i u ostatku zemlje. Moguće su meteoropatske reakcije poput glavobolje, reumatskih bolova, promjene raspoloženja, nesanice.

Gradačac:

Danas u Gradačcu pretežno sunčano sa jutarnjom temperaturom 6°C i maksimalnom dnevnom od 21°C.

Policijska uprava je zabilježila jedan događaj pod ostalo.

Hitna služba je evidentirala 63 pacijenta a jedan je upućen u UKC Tuzla.

Vatrogasna jedinica je imala dvije intervencije niskog raslinja u Mionici 3. Jednu u 19:02h a drugu u 23:39h.

Brčko:

Policijska uprava je zabilježila jedno kazneno djelo.

Urgentni centar je evidentirao 46 pacijenata i jednu novorođenu bebu (dječak).

Vatrogasna jedinica je intervenisala 5x. Gorjela je jedna stara kuća, jedan krov od kuće, kontejner, nisko raslinje i jedna šuma.