OPŠTE INFORMACIJE

Stanje na cestama 20. 04. 2020. u 07 : 30 sati

Na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove dolazi do smanjene vidljivosti zbog jutarnje magle, pa pozivamo na pojačan oprez.

Frekvencija vozila je slabijeg intenziteta, a vozače molimo da putuju samo u nužnim situacijama i da se pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.

Potpuna zabrana kretanja na području BiH na snazi je od 20 sati do 05 sati.

Na području Hercegovačko-neretvanskog i Zapadno-hercegovačkog kantona zabranjeno je kretanje svim građanima izvan njihovog mjesta prebivališta.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (Bjelajce)obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na alternativne pravce.

Na graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja. 

Ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima, a izuzetak su određene kategorije ljudi (zdravstveni radnici, lica kojima je potrebno liječenje, prekograničnih radnika, službi i timova civilne zaštite, pripadnika snaga NATO-a i drugih zemalja partnerstva za mir, kao i NATO štaba u BiH, osoba s boravkom u BiH, osoba koje su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja i osoba koje imaju izdatu dozvolu od Vijeća ministara).

Ulazak u Hrvatsku i Crnu Goru dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

Srbija je zatvorila granične prelaze prema BiH za sve prelaske, izuzev za robni promet koji se odvija preko prelaza: Karakaj, Vardište i Rača.

Privremeno su zatvoreni svi granični prelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.


PROGNOZA VREMENA ZA GRADOVE BIH


U našoj zemlji očekuje oblačno vrijeme. U jutarnjim satima ponegdje u Bosni je moguća slaba kiša. U ostatku dana padavine uglavnom u Hercegovini, zapadnim i djelimično u centralnim i istočnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjeren, veći dio dana, sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura od 7 do 13, na jugu do 16, a dnevna od 11 do 17, na jugu od 19 do 22 °C.


BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA


Opšta slika postepeno će se popravljati tokom dana. Nakon tmurnog jutra, u poslijepodnevnim satima mogući su povremeni sunčani intervali. Uz dosta svježine, temperature neće suviše oscilirati, a osjet sparine koji je bio izraženiji proteklih dana, neće predstavljati problem osjetljivim osobama. Moguće su reakcije na promjenu, pretežno u vidu glavobolje, dekoncentracije, lošijeg raspoloženja.

GRADAČAC:

Jutarnja temperatura izmjerena u 8:00 u Gradačcu iznosila je 12°C. Tokom dana djelimično oblačno i oblačno sa maksimalnom temperaturom zraka od 18°C.

Policijska stanica je evidentirala 8 remećenja javnog reda i mira, te 4 događaja pod ostalo.

Vatrogasna jedinica je protekla 24h provela mirno i bez intervencija.

Hitna služba je evidentirala 51 pacijenta. Jedno lice je upućena u UKC Tuzla.

BRČKO:

Policijska uprava evidentirala je 12 saobraćajnu nezgodu, 2 krivična djela, 1 remećenje javnog reda i mira.

Vatrogasna jedinica evidentirala je 2 požarne i 2 tehničke intervencije.

Urgentni centar zabilježio je 39 pacijenata, rođene su 2 djevojčice, a umrlih nije bilo.

#OSTANITEDOMA

A.Osmičić