Magla u jutarnjim satima smanjuje vidljivost na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove, pa vozače pozivamo na pojačan oprez.

Zbog nestabilne vremenske situacije mogući su nailasci na mokar kolovoz, a povećana je i opasnost od odrona.

Saobraćaj je zbog sanacionih radova obustavljen u tunelima Ormanica na magistralnom putu Srebrenik-Orašje i Vinac na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf.

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme.

Temperature zraka u 08 sati (°C): Bjelašnica 6; Ivan Sedlo 11; Livno 13; Sarajevo 14; Bugojno, Grude, Jajce, Srebrenica 15; Drvar, Sanski Most, Široki Brijeg, Tuzla, Zenica, Zvornik 16; Bihać, Gradačac, Mostar, Stolac 17; Banja Luka, Doboj, Neum, Trebinje 18; Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 937 hPa, za 5 hPa je niži od normalnog i lagano opada.

Danas će u našoj zemlji preovladavati pretežno oblačno vrijeme. Prije podne kiša i pljuskovi se očekuju na sjeveru i sjeverozapadu Bosne, a poslije podne u većini područja. U Hercegovni i na istoku Bosne je moguća grmljavina. Vjetar slab do umjeren zapadni i jugozapadni. Dnevna temperatura od 16 do 22, na jugu i sjeveru zemlje do 24 °C.

Promjenljivo vrijeme, sa smjenama stabilnijih i kišnih perioda, kod većine populacije uzrokovaće povremene promjene raspoloženja. Moguće su i reakcije poput glavobolje, dekoncentracije, malaksalosti. Opšta slika će u prijepodnevnim satima biti lošija u Hercegovini, u drugom dijelu dana, širom zemlje ugođaj će kvariti padavine u vidu pljuskova. Povoljna okolnost je da će se osjet sparine umanjiti, što će omogućiti mirniji san.

Nestabilne vremenske prilike povremeno će ometati provođenje radova na otvorenom, a smjene sunčanih i kišnih perioda uzrokovaće intenzivniju pojavu biljnih bolesti i štetočina.

GRADAČAC:

Jutarnja temperatura u 8:00 sati iznosila je 18°C. Tokom dana očekuje se oblačno vrijeme sa maksimalnom dnevnom temperaturom do 24°C.

U protekla 24 sata:

  • Hitna služba evidentirala je 76 pacijenata, a 4 lica su upućena u UKC Tuzla.
  • Vatrogasna jedinica imala je 1 tehničku intervenciju (čišćenje nečistoće poslije obilne kise, poplave – Bukva), te 1 intervenciju gašenja požara na kuću u mjestu Krčevina gdje je 1 osoba povrijeđena.
  • Policijska uprava evidentirala je 1 remećenje javnog reda i mira, 2 događaja pod ostalo i 2 saobraćajne nesreće sa materijalnom štetom (Ormanica i Ul. Bosanskih gazija)

BRČKO:

U protekla 24 sata:

  • Policijska uprava evidentirala je 1 saobraćajnu nesreću.
  • Vatrogasna jedinica imala je 1 tehničku intervenciju.
  • Urgentni centar evidentirao je 62 pacijenta i 1 rođenu bebu.

A.Osmičić