OPŠTE INFORMACIJE

Stanje na cestama 17. 03. 2020. u 07 : 45 sati

Zbog sprečavanja širenja koronavirusa, Srbija i Crna Gora su zatvorilili sve granične prelaze prema Bosni i Hercegovini. Ulazak u te zemlje dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

Granični prelazi prema Hrvatskoj za državljane Bosne i Hercegovine su u funkciji i na njima se vrši detaljna kontrola putnika i robe. Izuzetak su oni putnici koji su u zadnjih 14 dana boravili na teritoriji visoko rizičnih zemalja (Kina, Iran, Italija, Južna Koreja), kao i zemalja: Japan, Singapur, Malezija, Bahrein, Njemačka, Francuska, Švicarska, Španija, Austrija, Engleska, Nizozemska, Švedska i područje Bela Krajina u Sloveniji. Oni će biti zadržani u 14-dnevnoj izolaciji.

Na graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja. Pojačan je ulazak teretnih vozila na GP Bosanska Gradiška.

Apelujemo na vozače da unutar BiH putuju samo u nužnim situacijama i da se pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka u mjestu Ugarak, zbog sanacionih radova od 07 do 16 sati dolazi do povremenih polusatnih obustava (uz 15-minutno propuštanje vozila). Iza 16 sati na ovoj dionici saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Obustava saobraćaja zbog sanacionih radova na snazi je od 09 do 15 sati na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (na dionici Crna Rijeka-Bjelajce).

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo magistralne puteve: Sarajevo-Trnovo (Krupac), Grude-Ljubuški i Jablanica-Mostar (Potoci).

Saobraća se po suhom kolovozu, a upozoravamo na učestale odrone na brojnim dionicama. Savjetujemo oprezniju vožnju i napominjemo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

UKOLIKO PRIMJETITE DA SE IZA VAS NALAZI KOLONA OD 5 I VIŠE VOZILA SKLONITE SE SA CESTE NA NAJBLIŽE PROŠIRENJE I OMOGUĆITE NORMALNO ODVIJANJE SAOBRAĆAJA. NEMOJTE BITI UZROK NASTANKA SAOBRAĆAJNE NEZGODE, JER “I SPORA VOŽNJA UGROŽAVA ŽIVOTE”.

 PROGNOZA VREMENA ZA GRADOVE BIH

Jutros je u našoj zemlji pretežno vedro.

Temperature zraka u 07 sati (°C): Drvar -5; Sokolac -4; Livno, Sanski Most -3; Bugojno, Prijedor -2; Jajce -1; Banja Luka, Bjelašnica, Ivan Sedlo, Široki Brijeg, Srebrenica, Tuzla, Zenica 0; Bijeljina, Doboj, Grude, Stolac 1; Sarajevo 2; Bihać, Mostar, Zvornik 4; Trebinje 5; Neum 8; Gradačac 9; Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 954 hPa, za 12 hPa je viši od normalnog i stagnira.

Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano vrijeme. U večernjim satima porast naoblake u Bosni. Vjetar u Bosni slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni, a u Hercegovini, veći dio dana, slab jugozapadni. Dnevna temperatura od 16 do 21 °C.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA

Slično kao i proteklog dana, uz povoljne biometeorološke prilike većina populacije će se osjećati bolje. Duži sunčani intervali povoljno će djelovati na osjetljive osobe, stoga bi se i tegobe vezane uz njihove bolesti trebale umanjiti. Preporučljivo je posvetiti pažnju prikladnom odijevanju tokom jutarnjih sati, kada će u unutrašnjosti biti prohladno.

Gradačac:

Jutros je sunce izašlo u 05:55, zalazak se očekuje u 17:55. Jutarnja temperatura je iznosila 3°C, dok će se max dnevna biti oko 17°C. Danas vedro i sunčano.

Policijska uprava je u toku noćne smjene zabilježila jedan slučaj pod ostalo.

Hitna služba je u toku 24h imala 97 pacijenata, a jedan pacijent je upućen u UKC Tuzla.

JP “KOMUNALAC” nema najavljenih prekida u vodosnabdijevanju.

Za Vatrogasno društvo noć je protekla mirno.

Brčko:

Policijska uprava je zabilježila 1 kazneno djelo, 1 saobraćajnu nesreću, 1 narušavanje dnevnog reda.

Urgentni centar je zabilježio 52 pacijenta, 2 dječaka su rođena a 2 lica su umrla.

Noć za vatrogasce je protekla mirno.