U većem dijelu zemlje jutros se saobraća po mokrom i klizavom kolovozu, a na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove upozoravamo na smanjenu vidljivost, zbog magle. Apelujemo na vozače da voze oprezno i da vožnju prilagode uslovima na putevima.

Obustavljen je saobraćaj kroz tunel Ormanica (na putu Srebrenik-Orašje) i kroz tunel Vinac (Jajce-Donji Vakuf). U funkciji su alternativni pravci.

U Bosni i Hercegovini očekuje pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima u većem dijelu Bosne sa kišom. Poslije podne lokalni pljuskovi ponegdje praćeni grmljavinom se očekuju u Hercegovini i u dijelovima centralne i istočne Bosne. Vjetar slab promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura od 11 do 16, na jugu do 20, a najviša dnevna od 16 do 22, na jugu do 25 stupnjeva.

Uz oblačno vrijeme, svježije jutro i umjerene temperature u nastavku dana, preovladavaće relativno povoljne biometeorološke prilike. Hronični bolesnici i meteoropati ne bi trebali imati jačih tegoba. U poslijepodnevnim i večernjim satima, mjestimični pljuskovi mogli bi povremeno kvariti ugođaj. Od meteoropatskih reakcija moguće su glavobolja, promjene raspoloženja, dekoncentracija.


 AGROMETEOROLOŠKA PROGNOZA

Do sredine sedmice izgledne su promjenljive vremenske prilike, sa povećanom naoblakom i povremenim padavinama, mjestimično praćenim grmljavinom. Nakon toga, sa danima vikenda uslijediće djelimična stabilizacija, uz manju vjerovatnoću za padavine slabijeg intenziteta.
Temperature će pretežno biti u skladu sa kalendarom, sredinom sedmice nešto niže od uobičajenih za ovaj dio godine. Minimalne jutarnje vrijednosti kretaće se između 12 i 18 °C, na jugu do 22 °C. Maksimalne dnevne između 19 i 25 °C, u Hercegovini do 28 °C.
Nestabilne vremenske prilike povremeno će ometati provođenje radova na otvorenom, a smjene sunčanih i kišnih perioda uzrokovaće intenzivniju pojavu biljnih bolesti i štetočina.

GRADAČAC:

Jutarnja temperatura u 8:00 sati iznosila je 18°C. Tokom dana pretežno oblaćno sa maksimalnom dnevnom temperaturom od 22°C.

U protekla 24 sata:

  • Hitna služba evidentirala je 67 pacijenata, a 3 lica su upućena u UKC Tuzla.
  • Policijska stanica evidentirala je 2 događaja pod ostalo.
  • Vatrogasna jedinica nije imala intervencija gašenja požara.

BRČKO:

U protekla 24 sata:

  • Hitna služba evidentirala je 64 pacijenta, rođene su 3 djevojčice i 2 dječaka, a 3 lica su preminula.
  • Vatrogasna jedinica imala je 2 tehničke intervencije.
  • Policija nije imala intervencija.

A.Osmičić