STANJE NA CESTI U BIH

Stanje na cestama 16. 03. 2020. u 07 : 10 sati

Zbog straha od širenja koronavirusa, Srbija i Crna Gora su zatvorilili sve granične prelaze prema Bosni i Hercegovini. Ulazak u te zemlje je dozvoljen samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak u tim zemljama i vozačima teretnih vozila.

Granični prelazi prema Hrvatskoj za državljane Bosne i Hercegovine su u funkciji i na njima se vrši detaljna kontrola putnika i robe. Izuzetak su oni putnici koji su u zadnjih 14 dana boravili na teritoriji visoko rizičnih zemalja (Kina, Iran, Italija, Južna Koreja), kao i zemalja: Japan, Singapur, Malezija, Bahrein, Njemačka, Francuska, Švajcarska, Španija, Austrija, Engleska, Nizozemska, Švedska i područje Bela Krajina u Sloveniji. Oni će biti zadržani u 14-dnevnoj izolaciji.

Zbog saobraćajne nezgode koja se dogodila na dionici autoputa Sarajevo zapad-Tarčin (u tunelu Gaj) saobraća se usporeno, preticajnom trakom.

Apelujemo na vozače da unutar BIH putuju samo u nužnim situacijama i da se pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa. Ukoliko putujete budite maksimalno oprezni i držite odstojanje između vozila.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka u mjestu Ugarak, zbog sanacionih radova od 07 do 16 sati dolazi do povremenih polusatnih obustava (uz 15-minutno propuštanje vozila). Iza 16 sati na ovoj dionici saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Obustava saobraćaja zbog sanacionih radova na snazi je na putnom pravcu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad, u vremenu od 09 do 15 sati.

Na putnom pravcu Jablanica-Mostar (u mjestu Potoci), zbog izvođenja neophodnih radova od 08 do 16 sati vozila saobraćaju naizmjenično-jednom trakom.

UKOLIKO PRIMJETITE DA SE IZA VAS NALAZI KOLONA OD 5 I VIŠE VOZILA SKLONITE SE SA CESTE NA NAJBLIŽE PROŠIRENJE I OMOGUĆITE NORMALNO ODVIJANJE SAOBRAĆAJA. NEMOJTE BITI UZROK NASTANKA SAOBRAĆAJNE NEZGODE, JER “I SPORA VOŽNJA UGROŽAVA ŽIVOTE”.

PROGNOZA VREMENA ZA GRADOVE BIH

Jutros je u Bosni i Hercegovini sunčano.

Temperature zraka izmjerene u 07:00 sati (°C): Bjelašnica -7; Drvar -6; Bugojno, Livno, Sanski Most i Sokolac -4; Banja Luka, Ivan Sedlo, Jajce, Prijedor i Zenica -3; Bihać i Doboj -2; Gradačac, Srebrenica i Zvornik -1; Široki Brijeg i Tuzla 0; Bijeljina 1; Grude, Sarajevo i Stolac 2; Trebinje 6; Mostar 7; Neum 9°C. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 951Pa, za 9hPa je veći od normalnog i raste.

Danas u Bosni i Hercegovini sunčano. Vjetar slab južnog i jugoistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka između 13 i 19°C.


BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA


Biometeorološka prognoza je povoljna. Obzirom da će tokom jutra biti prohladno, hronični bolesnici trebaju biti oprezniji, naročito astmatičari i osobe sa kardiovaskularnim problemima. Neophodno je reducirati kretanje, te povesti brigu o adekvatnom odijevanju i zaštiti od nižih temperatura. Poslije podne ugodnije, uz sunčane intervale i porast temperatura.

Gradačac:

Jutros je sunce u Gradačcu izašlo u 05:56, zalazak se očekuje u 17:54. Jutarnja temperatura je bila oko -1°C. Tokom dana će biti vedro vrijeme sa ponekom naoblakom. Max dnevna temperatura će biti oko 16°C.

Hitna sužba je u toku predhodna 24h zabilježila 100 pacijenata, a dva pacijenta su upućena u UKC Tuzla.

Policijska uprava je zabilježila dva događaja pod ostalo.

Vatrogasna služba je jučer u toku dana intervenisala u 16:25-18:00h na području Buče gdje je gorilo nisko raslinje i šuma. Zahvaćeno područje je bilo oko 10 duluma, a intervenisalo je 1 vozilo i 3 vatrogasca. U večernjim satima od 19:11-22:00h desiom se novi požar gdje je također gorila šuma i nisko raslinje. Zahvaćeno područje se procjenjuje oko 30 duluma a intervenisalo je 1 vozilo i 3 vatrogasca.

Komunalac nema najavljenih prekida u snabdijevanju vodom.

Brčko:

Za policijsku upravu noć je bila mirna.

Vatrogasci su zabilježili 2 požara niskog raslinja.

Hitna služba je imala 67 pacijenata. Rođena je jedna djevojčica, a jedno lice je umrlo.