OPŠTE INFORMACIJE

Stanje na cestama 15. 05. 2020. u 06 : 30 sati

Zbog radova na redovnom servisiranju tunela Bijela Vlaka na dionici autoputa A-1 Zvirovići-Bijača danas od 08 do 20 sati, bit će zatvorena kolovozna traka u smjeru Bijača-Zvirovići, a saobraćaj će se preusmjeriti u suprotnu traku, dvosmjerno.

Na magistralnom putu Srebrenik-Orašje obustavljen je saobraćaj kroz tunel Ormanica. Sva vozila iz pravca Tuzle i Srebrenika su preusmjerena obilaznicom u neposrednoj blizini tunela, dok su vozila iz pravca Orašja i Gradačca preusmjerena na alternativni pravac (raskrsnica Ormanica-raskrsnica Vučkovci-Srnice-Bukva-regionalni put (R-461) prema Srebreniku). Putnička vozila mogu koristiti i saobraćajnicu Srnice Donje-Špionica.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen i u tunelu Vinac na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf i preusmjeren na obilaznicu oko tunela.

Zbog radova na izgradnji trake za spora vozila na planinskom prevoju Komar na magistralnom putu Donji Vakuf-Turbe vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

Zbog radova na sanaciji mosta na dionici autoputa A-1 Visoko-Kakanj (kod mjesta Dobrinje), saobraća se dvosmjerno, suprotnom kolovoznom trakom.

Na magistralnom putu Kladanj-Tuzla u mjestu Vitalj zbog klizišta saobraća se naizmjenično, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju (semafori)

Na magistralnom putu Doboj-Derventa (dionici Johovac-Rudanka) izvode se sanacioni radovi, zbog čega se od 07 do 18 sati saobraća usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (Bjelajce), zbog sanacionih radova svaki dan, osim nedjelje, saobraćaj se obustavlja od 08 do 16 sati. Iza 16 sati u funkciji je jedna traka (naizmjenično propuštanje vozila).

Na magistralnom putu Zenica-Nemila (kroz tunel Vranduk) od 05 do 21 sati saobraća se dvosmjerno. Od 21 sati do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Pojačan je promet teretnih vozila na GP Klobuk na izlazu, a na GP Karakaj na ulazu u našu zemlju. Na ostalim graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja.

Apelujemo na vozače da voze opreznije i da se obavezno pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.

Na području RS-a na snazi je potpuna zabrana kretanja u vremenu od 22 sata do 05 sati ujutro, a na području Distrikta Brčko od 23 do 05 sati.

Ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima, a izuzetak su određene kategorije ljudi (zdravstveni radnici, lica kojima je potrebno liječenje, prekograničnih radnika, službi i timova civilne zaštite, osoba s boravkom u BiH, osoba koje su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja i osoba koje imaju izdatu dozvolu od Vijeća ministara).

Privremeno su zatvoreni svi granični prelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Ulazak u Hrvatsku i Crnu Goru dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila. Dodatne informacije za ulazak u Hrvatsku mogu se pogledati na bihamk.ba

Srbija je zatvorila granične prelaze prema BiH za sve prelaske, izuzev za robni promet koji se odvija preko prelaza: Karakaj, Vardište i Rača. Državljani Srbije mogu ući Srbiju i kretati se bez ograničenja uz negativan PCR test na koronavirus, ne stariji od 72 sata. Ukoliko nemaju urađen test sa negativnim rezultatom, moraće da budu u kućnoj samoizolaciji u trajanju od 14 dana. Što se tiče stranih državljana, oni mogu u Republiku Srbiju ući uz dva uslova – negativan PCR test na koronavirus ne stariji od 72 sata i potvrdu koju izdaje komisija koju čine predstavnici Ministarstva zdravlja, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva unutrašnjih poslova. Ova dozvola može se pribaviti u ambasadi ili konzulatu Srbije u zemlji iz koje strani državljanin dolazi.

PROGNOZA VREMENA ZA GRADOVE BIH

Danas u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U poslijepodnevnim i večernjim satima mogući su lokalni pljuskovi na području Krajine i sjevera Bosne. U većem dijelu zemlje vjetar umjerene jačine južnog smjera. Povremeno će biti jakih udara juga. Na krajnjem sjeveru i sjeveroistoku zemlje vjetar sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 25 i 30°C.

AGROMETEOROLOŠKA PROGNOZA

period: 11.05.2020. – 17.05.2020. godine

Prema sinoptičkim kartama, u prvih par dana sedmice pred nama, izgledno je prolazno, kratkotrajno pogoršanje vremenskih prilika, koje će kulminirati u utorak 12.05.2020. godine. Padavine će biti umjerenog intenziteta, neravnomjerno raspoređene, pretežno u dijelu Bosne i na sjeveru Hercegovine. Na sjeveroistoku Bosne, uz moguću grmljavinu. Dnevne temperature će opasti i biće osjetno svježije, naročito prema sjeveru zemlje. Nakon toga, od srijede, 13.05. uslijediće postepena stabilizacija vremenskih prilika, uz porast temperatura zraka i slabije izraženu mogućnost za lokalne padavine. Na izmaku narednog vikenda, prema aktuelnim kartama, moguća je promjena vremena, uz povećanu naoblaku i kišu.
Stanje vlažnosti tla djelimično će se popraviti u Bosni, a prognozirane padavine će povremeno ometati provođenje radova na otvorenom. Promjenljive vremenske prilike pogodovaće razvoju biljnih bolesti i štetnika.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA

Slično kao i proteklog dana, uz povoljne biometeorološke prilike većina populacije će se osjećati bolje. Više sunca pozitivno će djelovati na osjetljive osobe, stoga bi se i tegobe vezane uz njihove bolesti trebale umanjiti. Poželjno je ne pretjerivati sa aktivnostima, obzirom da će poslije podne biti sparno. Također, preporučljivo je slojevito se odjenuti.

GRADAČAC:

Jutarnja temperatura u 8:00 sati iznosila je 15°C. Tokom dana pretrežno oblačno sa maksimalnom temperaturom zraka od 26°C.

Hitna služba evidentirala je 58 pacijenata.

Policijska stanica zabilježila je 1 događaj pod ostalo.

Vatrogasna jedinica je kao i danima prije imala miran period.

BRČKO:

Vatrogasna jedinica imala je 2 tehničke i 2 požarne intervencije.

Urgentni centar, evidentirao je 48 pacijenata, rođena je 1 djevojčica, a 2 lica su preminula.

Policijska stanica, noć i dan je provela mirno.

A.Osmičić