OPŠTE INFORMACIJE

Stanje na cestama 14. 05. 2020. u 06 : 30 sati

Kolovoz je jutros na većini puteva u BiH mokar ili vlažan, pa vozače pozivamo na pojačan oprez.

Na magistralnom putu Srebrenik-Orašje obustavljen je saobraćaj kroz tunel Ormanica. Sva vozila iz pravca Tuzle i Srebrenika su preusmjerena obilaznicom u neposrednoj blizini tunela, dok su vozila iz pravca Orašja i Gradačca preusmjerena na alternativni pravac (raskrsnica Ormanica-raskrsnica Vučkovci-Srnice-Bukva-regionalni put (R-461) prema Srebreniku). Putnička vozila mogu koristiti i saobraćajnicu Srnice Donje-Špionica.

Zbog radova na redovnom servisiranju tunela Bijela Vlaka na dionici autoputa A-1 Zvirovići-Bijača danas od 08 do 20 sati, bit će zatvorena kolovozna traka u smjeru Zvirovići-Bijača, a saobraćaj će se preusmjeravati u suprotnu traku dvosmjerno.

Zbog radova na sanaciji mosta na dionici autoputa A-1 Visoko-Kakanj kod mjesta Dobrinje, saobraćaj je obustavljen i preusmjerava se dvosmjerno suprotnom kolovoznom trakom.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen i u tunelu Vinac na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf i preusmjeren na obilaznicu oko tunela.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na magistralnom putu Kladanj-Tuzla u mjestu Vitalj zbog klizišta saobraća se naizmjenično, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju (semafori)

Na magistralnom putu Doboj-Derventa (dionici Johovac-Rudanka) izvode se sanacioni radovi, zbog čega se od 07 do 18 sati saobraća usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (Bjelajce), zbog sanacionih radova svaki dan, osim nedjelje, saobraćaj se obustavlja od 08 do 16 sati. Iza 16 sati u funkciji je jedna traka (naizmjenično propuštanje vozila).

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Apelujemo na vozače da voze opreznije i da se obavezno pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.

Na području RS-a na snazi je potpuna zabrana kretanja u vremenu od 22 sata do 05 sati ujutro, a na području Distrikta Brčko od 23 do 05 sati.

Ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima, a izuzetak su određene kategorije ljudi (zdravstveni radnici, lica kojima je potrebno liječenje, prekograničnih radnika, službi i timova civilne zaštite, osoba s boravkom u BiH, osoba koje su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja i osoba koje imaju izdatu dozvolu od Vijeća ministara).

Privremeno su zatvoreni svi granični prelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Ulazak u Hrvatsku i Crnu Goru dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila. Dodatne informacije za ulazak u Hrvatsku mogu se pogledati na bihamk.ba

Srbija je zatvorila granične prelaze prema BiH za sve prelaske, izuzev za robni promet koji se odvija preko prelaza: Karakaj, Vardište i Rača. Državljani Srbije mogu ući Srbiju i kretati se bez ograničenja uz negativan PCR test na koronavirus, ne stariji od 72 sata. Ukoliko nemaju urađen test sa negativnim rezultatom, moraće da budu u kućnoj samoizolaciji u trajanju od 14 dana. Što se tiče stranih državljana, oni mogu u Republiku Srbiju ući uz dva uslova – negativan PCR test na koronavirus ne stariji od 72 sata i potvrdu koju izdaje komisija koju čine predstavnici Ministarstva zdravlja, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva unutrašnjih poslova. Ova dozvola može se pribaviti u ambasadi ili konzulatu Srbije u zemlji iz koje strani državljanin dolazi.

PROGNOZA VREMENA ZA GRADOVE BIH

Danas u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Prije podne i sredinom dana će biti prolaznih lokalnih pljuskova širom zemlje. Danas vjetrovito. Vjetar umjerene jačine južnog smjera, povremeno sa jakim udarima juga. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 24 i 29°C.


 AGROMETEOROLOŠKA PROGNOZA

period: 11.05.2020. – 17.05.2020. godine

Prema sinoptičkim kartama, u prvih par dana sedmice pred nama, izgledno je prolazno, kratkotrajno pogoršanje vremenskih prilika, koje će kulminirati u utorak 12.05.2020. godine. Padavine će biti umjerenog intenziteta, neravnomjerno raspoređene, pretežno u dijelu Bosne i na sjeveru Hercegovine. Na sjeveroistoku Bosne, uz moguću grmljavinu. Dnevne temperature će opasti i biće osjetno svježije, naročito prema sjeveru zemlje. Nakon toga, od srijede, 13.05. uslijediće postepena stabilizacija vremenskih prilika, uz porast temperatura zraka i slabije izraženu mogućnost za lokalne padavine. Na izmaku narednog vikenda, prema aktuelnim kartama, moguća je promjena vremena, uz povećanu naoblaku i kišu.
Stanje vlažnosti tla djelimično će se popraviti u Bosni, a prognozirane padavine će povremeno ometati provođenje radova na otvorenom. Promjenljive vremenske prilike pogodovaće razvoju biljnih bolesti i štetnika.

 BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA

Opšta slika je povoljna. Kod većine hroničnih bolesnika i meteoropata neće biti jačih tegoba u prijepodnevnim satima. Mjestimične padavine, u drugom dijelu dana, povremeno će kvariti ugođaj. Također i osjet sparine će, usljed visokih temperatura, biti nešto izraženiji, stoga je preporučljivo umanjiti aktivnosti.

GRADAČAC:

Jutarnja temperatura u 8:00 sati iznosila je 17°C. Tokom dana oblačno sa pljuskovima i mogućom grmljavinom. Maksimalna dnevna temperatura zraka do 27°C.

Vatrogasna jedinica je kao i predhodnih dana imala mirna 24 sata.

Policijska stanica zabilježila je 1 krivično djelo u Ledenicama Donjim, 1 saobraćajnu nezgodu u ul. Nenavište i 1 događaj pod ostalo.

BRČKO:

Policijska stanica evidentirala je 1 saobraćajnu nesreću i 1 remećenje javnog reda i mira.

Vatrogasna jedinica zabilježila je 3 tehničke intervencije.

Urgentni centar evidentirao je 64 pacijenta.

A.Osmičić