OPŠTE INFORMACIJE

Stanje na cestama 11. 05. 2020. u 06 : 30 sati

Na magistralnom putu Kladanj-Tuzla u mjestu Vitalj zbog klizišta saobraća se naizmjenično, uz postavljenu svjetlosnu regulaciju (semafori)

Zbog radova na sanaciji mosta na dionici autoputa A-1 Visoko-Kakanj (kod mjesta Dobrinje), saobraća se dvosmjerno, suprotnom kolovoznom trakom.

Na izlazu iz Doboja (smjer prema autoputu i Derventi) u naselju Bare izvode se sanacioni radovi, zbog čega se od 07 do 18 sati saobraća usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Zbog sanacionih radova u tunelu Vinac (Jajce-Donji Vakuf), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na obilaznicu oko tunela.

Na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (Bjelajce), zbog sanacionih radova svaki dan, osim nedjelje, saobraćaj se obustavlja od 08 do 16 sati. Iza 16 sati u funkciji je jedna traka (naizmjenično propuštanje vozila).

Na magistralnom putu Zenica-Nemila (kroz tunel Vranduk) od 05 do 21 sati saobraća se dvosmjerno. Od 21 sati do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Od ostalih puteva sa aktulenim sanacionim radovima izdvajamo puteve: Tuzla-Orašje, Jelah-Doboj, Donja Orahovica-Šićki Brod, Prozor-Jablanica, Sarajevo-Vogošća, Bugojno-Gornji Vakuf/Uskoplje i Sarajevo-Trnovo.

Na GP Bosanska Gradiška pojačan je promet teretnih vozila na izlazu iz BiH. Na ostalim graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Apelujemo na vozače da voze opreznije i da se obavezno pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.


U RS-u dozvoljeno je kretanje svim građanima izvan njihovog mjesta prebivališta i u dane vikenda. Ostaje i dalje na snazi potpuna zabrana kretanja u vremenu od 22 sata do 05 sati ujutro.

Ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima, a izuzetak su određene kategorije ljudi (zdravstveni radnici, lica kojima je potrebno liječenje, prekograničnih radnika, službi i timova civilne zaštite, pripadnika snaga NATO-a i drugih zemalja partnerstva za mir, kao i NATO štaba u BiH, osoba s boravkom u BiH, osoba koje su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja i osoba koje imaju izdatu dozvolu od Vijeća ministara).

Privremeno su zatvoreni svi granični prelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Ulazak u Hrvatsku i Crnu Goru dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

Srbija je zatvorila granične prelaze prema BiH za sve prelaske, izuzev za robni promet koji se odvija preko prelaza: Karakaj, Vardište i Rača.

PROGNOZA VREMENA ZA GRADOVE BIH

U jutarnjim satima na sjeverozapadu Bosne očekuje pretežno oblačno vrijeme. U ostaku zemlje sunčano uz postepeno naoblačenje tokom dana. Poslije podne ili u večernjim satima slabi lokalni pljuskovi su mogući na jugozapadu Bosne i ponegdje u Hercegovini. Vjetar umjeren, povremeno sa jakim udarima, južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura od 8 do 16, na jugu i sjeveru do 19, a dnevna od 22 do 28 °C.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA

Slično kao u dane vikenda, uz povoljne biometeorološke prilike većina populacije će se osjećati bolje. Više sunca, pozitivno će djelovati na osjetljive osobe, stoga bi se i tegobe vezane uz njihove bolesti trebale umanjiti. Preporučljivo je slojevito se odjenuti. Opšta slika biće neznatno lošija u Hercegovini, gdje bi mjestimične, prolazne padavine mogle povremeno kvariti ugođaj.

GRADAČAC:

Jutarnja temperatura zraka u 8:00 sati iznosila je 17°C. Tokom dana vedro sa mogućom naoblakom. Maksimalna dnevna temperatura zraka iznositi će oko 27°C.

Hitna služba evidentirala je 58 pacijenata. U UKC Tuzla upućena su 2 lica u dnevnoj smjeni.

Vatrogasna jedinica protekla 24 sata provela je mirno.

Policijska stanica evidentirala je 3 saobraćajne nesreće (Ormanica, kod Porebrić pijace i u ul. Josipa Šibera), pri kojima su povrijeđena 2 NN lica.

BRČKO:

Policija je protekla 24 sata provela mirno.

Vatrogasna jedinica zabilježila je 2 tehničke intervencije.

Urgentni centar evidentirao je 56 pacijenata, rođen je 1 dječak i 1 djevojčica.

A.Osmičić