OPŠTE INFORMACIJE

Stanje na cestama 10. 04. 2020. u 07 : 50 sati

Vremenski uvjeti su povoljni i saobraća se po suhom kolovozu, uz dobru vidljivost i slabiji promet vozila. Upozoravamo na učestale odrone na brojnim dionicama.

Ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima, a izuzetak su određene kategorije ljudi (zdravstveni radnici, lica kojima je potrebno liječenje, prekograničnih radnika, službi i timova civilne zaštite, pripadnika snaga NATO-a i drugih zemalja partnerstva za mir, kao i NATO štaba u BiH, osoba s boravkom u BiH, osoba koje su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja i osoba koje imaju izdatu dozvolu od Vijeća ministara).

Danas od 5 sati na području Hercegovačko-neretvanskog kantona zabranjuje se kretanje svim građanima izvan njihovog mjesta prebivališta.

Pojačan je promet teretnih vozila na graničnom prelazu Bosanska Gradiška.

Privremeno su zatvoreni svi granični prijelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Potpuna zabrana kretanja u BIH na snazi je od 20 sati do 05 sati ujutro.

Ulazak u Hrvatsku i Crnu Goru dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

Srbija je zatvorila granične prelaze prema BiH za sve prelaske, izuzev za robni promet koji se odvija preko prelaza: Karakaj, Vardište i Rača.

Apelujemo na vozače da unutar BiH putuju samo u nužnim situacijama i da se pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.

Zbog radova na mostu ispred naplatnog mjesta Zenica jug, na autoputu A-1, saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Na regionalnom putu Priboj-Sapna (dionici Rastošnica-Goduš) danas i sutra (09. i 10.04.) zbog sanacionih radova saobraćaj je obustavljen od 07 do 19 sati. Za vrijeme ove obustave u funkciji su alternativni pravci Snježnica-Priboj-Tuzla i Sapna-Kalesija-Tuzla-Priboj.

Na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (u mjestu Bjelajce), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce (Kola-Stričići-Čađavica-Mrkonjić Grad i Crna Rijeka-Jajce-Mrkonjić Grad).

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

PROGNOZA VREMENA ZA GRADOVE BIH

Jutros je u Bosni i Hercegovini sunčano.

Temperature zraka izmjerene u 08:00 sati (°C): Sokolac 0; Bjelašnica i Drvar 1; Bugojno 2; Jajce i Srebrenica 3; Bihać, Prijedor, Sanski Most i Zenica 4; Sarajevo i Stolac 5; Banja Luka, Doboj, Ivan Sedlo i Tuzla 6; Grude i Zvornik 7; Livno i Široki Brijeg 8; Trebinje 11; Gradačac i Mostar 12°C. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 949Pa, za 10hPa je veći od normalnog i ne mijenja se.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. U poslijepodnevnim satima u Bosni će biti male do umjerene naoblake. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka između 20 i 26°C.


AGROMETEOROLOŠKA PROGNOZA

za period: 06.04.2020 – 12.04.2020

Prema prognostičkim kartama tokom naredne sedmice u Bosni i Hercegovini se očekuju stabilne vremenske prilike, bez padavina, uz duže sunčane intervale i postepeni porast temperatura zraka. Do 09.04. izgledni su svakodnevni, slabiji jutarnji mrazevi u unutrašnjosti, pri čemu će se minimalne temperature kretati od -2 do 4 °C, u Posavini i Hercegovini od 8 do 10 °C. Danju će biti toplije, uz maksimalne dnevne vrijednosti od 12 do 18 °C u centralnim područjima, na sjeveru i krajnjem jugu zemlje do 20 °C, moguće i koji stepen iznad. Sa danima narednog vikenda, dodatno će otopliti, izraženije u jutarnjim satima, što će u potpunosti umanjiti mogućnost pojave mraza.
Stanje vlažnosti zemljišta još uvijek je povoljno, što će omogućiti kvalitetnu predsjetvenu pripremu. Pri tome bi nedostatak padavina u narednom periodu, mogao usporiti početne faze razvoja kod povrtlarskih kultura, stoga je neophodno provoditi mjere navodnjavanja.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA

Tokom jutarnjih sati će biti svježije i ugodnije. Neuobičajeno visoke temperature tokom poslijepodneva, kod meteoropata bi mogle uzrokovati slabije reakcije u vidu glavobolje, nervoze, malaksalosti. Preporučljivo je slojevito se odjenuti i umanjiti aktivnosti u najtoplijem dijelu dana.

Gradačac:

Jutarnja temperatura u 8:00 sati iznosila je 8°C. Tokom dana će biti vedro i sunčano sa temperaturom između 22-25°C.

Vatrogasna je dinica nije imala intervencija u protekla 24 sata.

Policijska stanica je zabilježila 1 događaj pod ostalo.

Hitna služba je evidentirala 48 pacijenata u protekla 24h, bez upućenih u UKC Tuzla.

Brčko:

Vatrogasna jedinica je imala 2 požarne i 3 tehničke intervencije.

Policijska uprava je noć provela mirno.

urgentni centar je evidentirao 33 pacijenta, a rođen je jedan dječak.

#OSTANITEDOMA

A.Osmičić