STANJE NA CESTI U BIH

OPŠTE INFORMACIJE

Stanje na cestama 10. 03. 2020. u 07: 50 sati

Na smanjenu vidljivost zbog magle ovoga jutra upozoravamo na putnim pravcima: Zenica-Doboj, Tuzla-Zvornik i Tuzla-Orašje.

Na svim dionicama savjetujemo opreznu vožnju i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Zbog redovnog servisiranja tunela Oštrik i Vukov Gaj, večeras od 19 sati do 06 sati ujutro za saobraćaj će biti zatvorena dionica autoputa A-1 Sarajevo sjever – Butila (smjer Sarajevo sjever-Butila).

Danas od 08 do 16 sati izvodit će se radovi na mostu u Reljevu na magistralnom putu Jošanica-Stup. Na ovoj dionici saobraćat će se usporeno, jednom trakom.

Na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka u mjestu Ugarak, zbog sanacionih radova od 07 do 16 sati dolazi do povremenih polusatnih obustava (uz 15-minutno propuštanje vozila). Iza 16 sati na ovoj dionici saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Obustava saobraćaja zbog sanacionih radova na snazi je i na putnom pravcu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad u mjestu Bjelajce od 09 do 15 sati.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Zbog radova na izgradnji novog graničnog prelaza obustavljen je saobraćaj na graničnom prelazu Deleuša-Vraćenovići.

Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

UKOLIKO PRIMJETITE DA SE IZA VAS NALAZI KOLONA OD 5 I VIŠE VOZILA  SKLONITE SE SA CESTE NA NAJBLIŽE PROŠIRENJE I OMOGUĆITE NORMALNO ODVIJANJE SAOBRAĆAJA. NEMOJTE BITI UZROK NASTANKA SAOBRAĆAJNE NEZGODE, JER “I SPORA VOŽNJA UGROŽAVA ŽIVOTE”.

PROGNOZA VREMENA ZA GRADOVE BIH

Jutros je u Bosni pretežno oblačno vrijeme. Sunčanije je u Hercegovini.

Temperature zraka izmjerene u 07:00 sati (°C): Bjelašnica -7; Bugojno -2; Drvar -1; Ivan Sedlo 0; Grude, Jajce, Tuzla i Zenica 1; Banja Luka 2; Livno, Sanski Most i Sarajevo 3; Široki Brijeg, Srebrenica i Trebinje 4; Bihać i Gradačac 5; Neum 8; Mostar i Stolac 10°C. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 940Pa, za 2hPa je manji od normalnog i raste.

Danas u Bosni pretežno oblačno vrijeme. Sunčanije u Hercegovini. Slabe padavine su moguće na području Krajine i na istoku Bosne. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Krajem dana vjetar mijenja smjer na jugo. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 7 i 12°C, na jugu zemlje do 16°C.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA

Biometeorološka prognoza je povoljna. Stabilnije vremenske prilike ugodno će djelovati na većinu populacije, a tegobe kod osjetljivih osoba djelimično će se umanjiti. Obzirom da će biti prohladno i svježije, naročito u jutarnjim satima, poželjno je posvetiti pažnju adekvatnom odijevanju. Opšta slika će se, sa porastom temperatura, dodatno poboljšati u drugom dijelu dana.

Gradačac:

Za policijsku upravu i Vatrogasno društvo noć je protekla mirno bez intervencija.

Hitna je zabilježila 53 pregleda u noćnoj, a u dnevnoj 44. Jedna osoba je upućena u UKC Tuzla tokom dnevne smjene.

Jutarnja temperatura je bila 2°C. Vrijeme će biti pretežno sunčano uz max 11°C.

Brčko:

Policijska uprava je zabilježila jedno krivično djelo i jedno narušavanje javnog reda i mira.

Hitna služba je zabilježila 71 pacijenta, 5 beba je rođeno (3 dječaka i 2 djevojčice), dok je na području Brčkog u posljednja 72h umrlo 10 lica.