Kolovoz je ovoga jutra pretežno mokar ili vlažan, a vozače upozoravamo na učestale odrone zemlje ili kamenja.

Na magistralnom putu Srebrenik-Orašje obustavljen je saobraćaj kroz tunel Ormanica. Sva vozila iz pravca Tuzle i Srebrenika preusmjerena su obilaznicom u neposrednoj blizini tunela, dok su vozila iz pravca Orašja i Gradačca preusmjerena na alternativni pravac (raskrsnica Ormanica-raskrsnica Vučkovci-Srnice-Bukva-regionalni put (R-461) prema Srebreniku). Putnička vozila mogu koristiti i saobraćajnicu Srnice Donje-Špionica.

Najavljene radarske kontrole za 09. 06. 2020. – PS GRADAČAC:

  • 06:30 do 08:00 sati M-1.9 Šehitluci
  • 14:30 do 16:30 sati R-463 Sibovac

PROGNOZA VREMENA ZA GRADOVE BIH

U Bosni i Hercegovini očekuje pretežno oblačno vrijeme. Tokom dana, nestabilno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Krajem dana, postupno smanjenje oblačnosti. Vjetar slab do umjeren promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura od 11 do 16, na jugu do 19, a najviša dnevna od 17 do 23, na jugu i sjeveru do 26 stupnjeva.

 AGROMETEOROLOŠKA PROGNOZA

U periodu od 08.06. do 14.06. preovladavaće nestabilno vrijeme, sa povremeno jačim pljuskovima praćenim grmljavinom, do sredine sedmice uz preovladavajuće južno strujanje, nakon toga uz vjetar promjenljivog smjera. Svakodnevno su izgledne smjene sunčanih i kišnih perioda.

Temperaturni režim neće se bitnije izmijeniti i biće pretežno u skladu sa prosječnim vrijednostima za ovaj period godine ili uz malo niže temperature vazduha od uobičajenih. Minimalne jutarnje vrijednosti kretaće se između 11 i 16 °C, maksimalne dnevne između 16 i 20 °C, u Hercegovini i Posavini do 25 °C, mjestimično koji °C iznad.


Stanje vlažnosti tla je zadovoljavajuće. Pri tome će nestabilne vremenske prilike dovoditi do prekida u provođenju radova na otvorenom. Mogući su intenzivniji napadi biljnih bolesti i štetnika.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA

Biometeorološka prognoza je relativno nepovoljna. Pogoršanje vremena, mjestimično praćeno padavinama i južinom, loše će djelovati na hronične bolesnike i meteoropate. Moguće su reakcije na promjenu u vidu reumatskih bolova, nervoze, glavobolje, iscrpljenosti. Pri tome će, više svježine tokom jutra i večeri, ipak djelimično umanjiti negativne efekte nestabilnih vremenskih prilika. Opšta slika biće neznatno ljepša na krajnjem zapadu zemlje.

GRADAČAC:

Jutarnja temperatura u 8:00 sati iznosila je 17°C. Tokom dana pretežno oblačno, promjenjivo vrijeme sa mogućim pljuskovima. Maksimalna dnevna temperatura zraka tokom dana do 24°C.

U protekla 24 sata:

  • Hitna služba evidentirala je 107 pacijenata, a 2 lica su upućena u UKC Tuzla
  • Policijska stanica zabilježila je 1 saobraćajnu nesreću u Lukavcu Donjem, 1 krivično djelo u Ul. Sarajevskoj i 1 događaj pod ostalo
  • Vatrogasna jedinica nije imala intervencija gašenja požara

BRČKO:

U protekla 24 sata:

  • Vatrogasna jedinica imala je 1 požarnu i 2 tehničke intervencije
  • Policijska uprava zabilježila je 1 kazneno djelo i 1 saobraćajnu nesreću
  • Urgentni centar evidentirao je 76 pacijenata, rođena je 1 djevojčica i 1 dječak, a 1 lice je preminulo

A.Osmičić