OPŠTE INFORMACIJE

Stanje na cestama 08. 05. 2020. u 07 : 15 sati

U jutarnjim satima na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove centralne i istočne Bosne upozoravamo na smanjenu vidljivost, zbog magle. Apelujemo na vozače da budu maksimalno oprezni, da drže odstojanje između vozila i da se obavezno pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.

Zbog radova na redovnom servisiranju tunela Vis, 25.novembar i Grab na dionici autoputa A-1 Tarčin-Lepenica saobraća se dvosmjerno, suprotnom kolovoznom trakom.

Isti režim saobraćaja (dvosmjerno, suprotnom kolovoznom trakom) aktuelan je i na dionici A-1 Visoko-Kakanj (kod mjesta Dobrinje), gdje su u toku radovi na sanaciji mosta.

Na izlazu iz Doboja (smjer ka autoputu i Derventi) u naselju Bare izvode se sanacioni radovi, zbog čega se u terminu od 07 do 18 sati saobraća usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Zbog sanacionih radova na mostu u centru Kladnja (M-18) saobraća se jednom trakom naizmjenično.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila (kroz tunel Vranduk) od 05 do 21 sati saobraća se dvosmjerno. Od 21 sati do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Zbog sanacionih radova u tunelu Vinac (Jajce-Donji Vakuf), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na obilaznicu oko tunela.

Na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (Bjelajce), zbog sanacionih radova saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Izdvajamo i ostale dionice gdje je zbog sanacionih radova izmjenjen režim saobraćanja: Tuzla-Orašje, Jelah-Doboj, Donja Orahovica-Šićki Brod, Prozor-Jablanica, Sarajevo-Vogošća, Bugojno-Gornji Vakuf/Uskoplje i Sarajevo-Trnovo.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Na području RS-a potpuna zabrana kretanja na snazi je svakodnevno u vremenu od 22 do 05 sati.

Ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima, a izuzetak su određene kategorije ljudi (zdravstveni radnici, lica kojima je potrebno liječenje, prekograničnih radnika, službi i timova civilne zaštite, pripadnika snaga NATO-a i drugih zemalja partnerstva za mir, kao i NATO štaba u BiH, osoba s boravkom u BiH, osoba koje su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja i osoba koje imaju izdatu dozvolu od Vijeća ministara).
Privremeno su zatvoreni svi granični prelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
Ulazak u Hrvatsku i Crnu Goru dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.
Srbija je zatvorila granične prelaze prema BiH za sve prelaske, izuzev za robni promet koji se odvija preko prelaza: Karakaj, Vardište i Rača.


 PROGNOZA VREMENA ZA GRADOVE BIH

U Bosni i Hercegovini sunčano prije podne. U jutarnjim satima lokalno će biti magle po kotlinama u centralnim i istočnim područjima. U drugoj polovini dana prolazno umjereno povećanje oblačnosti. Vjetar slab, prije podne istočnog i sjeveroistočnog smjera. U drugoj polovini dana vjetar mijenja smjer na jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 2 i 6°C, na jugu zemlje do 11°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 20 i 26°C.

AGROMETEOROLOŠKA PROGNOZA

period: 04.05.2020. – 10.05.2020. godine

Prema aktuelnim prognostičkim kartama, u većem dijelu naredne sedmice preovladavaće stabilno vrijeme, uz dnevne temperature primjerene ovom dijelu godine. Kratkotrajno pogoršanje praćeno padavinama, ne suviše jakog intenziteta, moguće je sa utorka na srijedu, pri tome će u poslijepodnevnim satima 06.05. uticaj fronte oslabiti, te se očekuje stabilizacija vremenskih prilika. Temperaturni režim djelimično će se izmijeniti. Od četvrtka 07.05. jutra će, obzirom na vedrije noći, biti osjetno svježija, sa temperaturama koje će se kretati od 2 do 6 °C u unutrašnjosti zemlje, na jugu do 10 °C. Danju će maksimalne vrijednosti dostizati od 12 do 18 °C u Bosni, u Hercegovini do 22 °C. Prema kraju sedmice jutra će postepeno biti toplija.
Usljed prispjelih i prognoziranih padavina, stanje vlažnosti tla u cijeloj zemlji djelimično će se popraviti, pri tome će kiša povremeno ometati provođenje radova na otvorenom. Vremenske prilike u narednom periodu pogodovaće razvoju biljnih bolesti.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA

Slično kao i proteklog dana, uz povoljne biometeorološke prilike većina populacije će se osjećati bolje. Više sunca povoljno će djelovati na osjetljive osobe, stoga bi se i tegobe vezane uz njihove bolesti trebale umanjiti. Poželjno je ne pretjerivati sa aktivnostima. Također, preporučljivo je slojevito se odjenuti.

GRADAČAC:

Jutarnja temperatura zraka u 8:00 sati iznosila je 12°C. Tokom dana sunčano sa mogućnošću naoblake i maksimalnom dnevnom temperaturom zraka od 24°C.

Policijska stanica evidentirala je 3 remećenja javnog reda.

Hitna služba evidentirala je 56 pacijenata u protekla 24 sata. Upućenih u UKC Tuzla nije bilo.

Vatrogasna jedinica je imala mirnu noć i dan.

BRČKO:

Vatrogasna jedinica i policijska uprava nisu imale evidencija.

Urgentni centar je evidentirao 147 pregleda.

A.Osmičić