OPŠTE INFORMACIJE

Stanje na cestama 07. 05. 2020. u 07 : 30 sati

Zbog radova na redovnom servisiranju tunela Vis, 25.novembar i Grab na dionici autoputa A-1 Tarčin-Lepenica saobraća se dvosmjerno, suprotnom kolovoznom trakom.

Danas počinju radovi na sanaciji mosta u centru Kladnja (M-18) zbog čega će se preko mosta saobraćati jednom trakom, naizmjenično.

Zbog radova na sanaciji mosta na dionici autoputa A-1 Visoko-Kakanj (kod mjesta Dobrinje), saobraćaj je obustavljen i preusmjerava se dvosmjerno suprotnom kolovoznom trakom.

Zbog sanacionih radova u tunelu Vinac, na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na obilaznicu oko tunela.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila (kroz tunel Vranduk) od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na izlazu iz Doboja (smjer ka autoputu i Derventi) u naselju Bare izvode se sanacioni radovi, zbog čega se u terminu od 07 do 18 sati saobraća usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (Bjelajce), zbog aktuelnih radova obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na alternativne pravce.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

U većem dijelu BiH saobraća se po pretežno suhom i mjestimično vlažnom kolovozu, uz slabiji promet vozila.

Vozače molimo da putuju samo u nužnim situacijama i da se pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.

Na području RS-a potpuna zabrana kretanja na snazi je svakodnevno u vremenu od 22 do 05 sati.

Ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima, a izuzetak su određene kategorije ljudi (zdravstveni radnici, lica kojima je potrebno liječenje, prekograničnih radnika, službi i timova civilne zaštite, pripadnika snaga NATO-a i drugih zemalja partnerstva za mir, kao i NATO štaba u BiH, osoba s boravkom u BiH, osoba koje su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja i osoba koje imaju izdatu dozvolu od Vijeća ministara).
Privremeno su zatvoreni svi granični prelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
Ulazak u Hrvatsku i Crnu Goru dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.
Srbija je zatvorila granične prelaze prema BiH za sve prelaske, izuzev za robni promet koji se odvija preko prelaza: Karakaj, Vardište i Rača.


 PROGNOZA VREMENA ZA GRADOVE BIH

U većem dijelu neše zemlje očekuje pretežno sunčano vrijeme. U centralnim i istočnim područjima Bosne u jutarnji satima i dio prijepodneva može biti magle ili niske naoblake. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura od 4 do 10, na jugu do 12, a dnevna od 16 do 22, na jugu do 24 °C.

AGROMETEOROLOŠKA PROGNOZA

period: 04.05.2020. – 10.05.2020. godine

Prema aktuelnim prognostičkim kartama, u većem dijelu naredne sedmice preovladavaće stabilno vrijeme, uz dnevne temperature primjerene ovom dijelu godine. Kratkotrajno pogoršanje praćeno padavinama, ne suviše jakog intenziteta, moguće je sa utorka na srijedu, pri tome će u poslijepodnevnim satima 06.05. uticaj fronte oslabiti, te se očekuje stabilizacija vremenskih prilika. Temperaturni režim djelimično će se izmijeniti. Od četvrtka 07.05. jutra će, obzirom na vedrije noći, biti osjetno svježija, sa temperaturama koje će se kretati od 2 do 6 °C u unutrašnjosti zemlje, na jugu do 10 °C. Danju će maksimalne vrijednosti dostizati od 12 do 18 °C u Bosni, u Hercegovini do 22 °C. Prema kraju sedmice jutra će postepeno biti toplija.
Usljed prispjelih i prognoziranih padavina, stanje vlažnosti tla u cijeloj zemlji djelimično će se popraviti, pri tome će kiša povremeno ometati provođenje radova na otvorenom. Vremenske prilike u narednom periodu pogodovaće razvoju biljnih bolesti.

GRADAČAC:

Jutarnja temperatura zraka u 8:00 sati iznosila je 9°C. Tokom dana pretežno sunčano sa maksimalnom temperaturom zraka od 19°C.

Policija je evidentirala 1 remećenje javnog reda i mira i 1 događaj pod ostalo.

Hitna služba zabilježila je 61 pacijenta i 1 lice je upućeno u UKC Tuzla u protekla 24 sata.

Vatrogasna jedinica provela je mirno protekla 24 sata.

BRČKO:

Policija je zabilježila 2 krivična djela.

Vatrogasna jedinica imala je 2 tehničke intervencije.

Urgentni centar evidentirao je 42 pacijenta, rođena su 2 dječaka i 1 djevojčica, a 2 lica su preminula.

A.Osmičić