OPŠTE INFORMACIJE

Stanje na cestama 07. 04. 2020. u 06 : 30 sati

Vremenski uvjeti jutros su povoljni i saobraća se po suhom kolovozu, uz dobru vidljivost i slabiji promet vozila. Upozoravamo na učestale odrone na brojnim dionicama i napominjemo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno do 15.04..

Molimo vozače da unutar BiH putuju samo u nužnim situacijama i da se pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.

Zbog radova na mostu ispred naplatnog mjesta Zenica jug, na autoputu A-1, saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (u mjestu Bjelajce), saobraćaj je od 09 do 15 sati obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Potpuna zabrana kretanja u BiH na snazi je od 20 sati do 05 sati ujutro.

Na graničnim prelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja.

Ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima, a izuzetak su određene kategorije ljudi (zdravstveni radnici, lica kojima je potrebno liječenje, prekograničnih radnika, službi i timova civilne zaštite, pripadnika snaga NATO-a i drugih zemalja partnerstva za mir, kao i NATO štaba u BiH, osoba s boravkom u BiH, osoba koje su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja i osoba koje imaju izdatu dozvolu od Vijeća ministara).

Privremeno su zatvoreni svi granični prelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Ulazak u Hrvatsku i Crnu Goru dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

Srbija je zatvorila granične prelaze prema BiH za sve prelaske, izuzev za robni promet koji se odvija preko prelaza: Vardište, Karakaj i Rača.

U toku su sanacioni radovi na magistralnom putu Buna-Tasovčići, zbog čega se na mjestu izvođenja radova saobraća naizmjenično, jednom trakom.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

 PROGNOZA VREMENA ZA GRADOVE BIH

U Bosni i Hercegovini sunčano vrijeme uz malu oblačnost. Vjetar u Bosni umjeren istočnog smjera, a na momente i pojačan. U Hercegovini umjerena do pojačana bura. Jutarnja temperatura od 1 do 6, na jugu od 5 do 10, a najviša dnevna od 13 do 19, na jugu do 23 stupnja.


AGROMETEOROLOŠKA PROGNOZA

za period: 06.04.2020 – 12.04.2020

Prema prognostičkim kartama tokom naredne sedmice u Bosni i Hercegovini se očekuju stabilne vremenske prilike, bez padavina, uz duže sunčane intervale i postepeni porast temperatura zraka. Do 09.04. izgledni su svakodnevni, slabiji jutarnji mrazevi u unutrašnjosti, pri čemu će se minimalne temperature kretati od -2 do 4 °C, u Posavini i Hercegovini od 8 do 10 °C. Danju će biti toplije, uz maksimalne dnevne vrijednosti od 12 do 18 °C u centralnim područjima, na sjeveru i krajnjem jugu zemlje do 20 °C, moguće i koji stepen iznad. Sa danima narednog vikenda, dodatno će otopliti, izraženije u jutarnjim satima, što će u potpunosti umanjiti mogućnost pojave mraza.
Stanje vlažnosti zemljišta još uvijek je povoljno, što će omogućiti kvalitetnu predsjetvenu pripremu. Pri tome bi nedostatak padavina u narednom periodu, mogao usporiti početne faze razvoja kod povrtlarskih kultura, stoga je neophodno provoditi mjere navodnjavanja.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA

Biometeorološka prognoza je povoljna. Duži sunčani intervali pozitivno će djelovati na raspoloženje većine populacije, a hronični bolesnici i meteoropati neće imati jačih tegoba. Nakon svježijeg jutra, tokom dana će sa porastom temperature biti ugodnije. Savjetujemo Vam da se odjenete slojevito, kako bi se, po potrebi, raskomotili.

Gradačac:

Jutarnja temperatura u 8:00 sati iznosila je 7°C. Danas vedro i sunčano sa maksimalnom dnevnom temperaturom od 16-18°C.

Policijska uprava je zabilježila jedan događaj pod ostalo.

Hitna služba je evidentirala 54 pacijenta u protekla 24 sata a jedno lice je upućeno u UKC Tuzla.

Vatrogasna jedinica je imala 2 manje intervencije. Zaostala paljevina na objektu “Famaco” ul. Sarajevska 8:20-12:00 sati i požar niskog raslinja u Mionici Centar od 16:30-17:45 sati. Oba puta je intervenisalo jedno vozilo i 3 vatrogasca.

Brčko:

Policijska uprava je evidentirala 1 krivično djelo i 1 saobraćajnu nesreću.

Vatrogasna jedinica je imala 5 požarnih i 4 tehničke intervencije.

Urgentni centar je zabilježio 37 pacijenata, rođena su 2 dječaka i 1 djevojčica, a 2 lica su preminula.

A.Osmičić