OPŠTE INFORMACIJE

Stanje na cestama 05. 05. 2020. u 07 : 30 sati

U većem dijelu BiH saobraća se po pretežno suhom i mjestimično vlažnom kolovozu, uz slabiji promet vozila.

Zbog radova na redovnom servisiranju tunela Vis, 25.novembar i Grab na dionici autoputa A-1 Tarčin-Lepenica saobraća se dvosmjerno, suprotnom kolovoznom trakom.

Zbog radova na sanaciji mosta na dionici autoputa A-1 Visoko-Kakanj (kod mjesta Dobrinje), saobraćaj je obustavljen i preusmjerava se dvosmjerno suprotnom kolovoznom trakom.

Zbog sanacionih radova u tunelu Vinac, na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf, od 07 do 20 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom. Od 20 do 07 sati saobraćaj se preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila (kroz tunel Vranduk) od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na izlazu iz Doboja (smjer ka autoputu i Derventi) u naselju Bare izvode se sanacioni radovi, zbog čega se u terminu od 07 do 18 sati saobraća usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila. S obzirom da je ovo frekvenan put, formiraju se duže kolone vozila u oba smjera.

Na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (Bjelajce), zbog aktuelnih radova obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na alternativne pravce.

Pojačan je promet teretnih vozila na izlazu iz BiH na graničnom prelazu Bosanska Gradiška. Na ostalim graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Vozače molimo da putuju samo u nužnim situacijama i da se pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.


Na području RS-a potpuna zabrana kretanja na snazi je svakodnevno u vremenu od 20 do 05 sati.

Ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima, a izuzetak su određene kategorije ljudi (zdravstveni radnici, lica kojima je potrebno liječenje, prekograničnih radnika, službi i timova civilne zaštite, pripadnika snaga NATO-a i drugih zemalja partnerstva za mir, kao i NATO štaba u BiH, osoba s boravkom u BiH, osoba koje su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja i osoba koje imaju izdatu dozvolu od Vijeća ministara).
Privremeno su zatvoreni svi granični prelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
Ulazak u Hrvatsku i Crnu Goru dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.
Srbija je zatvorila granične prelaze prema BiH za sve prelaske, izuzev za robni promet koji se odvija preko prelaza: Karakaj, Vardište i Rača.

PROGNOZA VREMENA ZA GRADOVE BIH

U Bosni i Hercegovini očekuje malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. U jutarnjim satima, po kotlinama i uz riječne tokove moguća je magla ili niska oblačnost. Poslije podne porast oblačnosti u Bosni, a u Hercegovini krajem dana. Sredinom dana slaba kiša se očekuje u Posavini, a tokom poslijepodneva i u večernjim satima, kiša se očekuje u većem dijelu Bosne i sjevernim djelovima Hercegovine. Vjetar slab do umjeren zapadnog i sjeverozapadnog smjera. Jutarnja temperatura od 6 do 12, na jugu do 15, a najviša dnevna od 18 do 25 stupnjeva.

AGROMETEOROLOŠKA PROGNOZA

period: 04.05.2020. – 10.05.2020. godine

Prema aktuelnim prognostičkim kartama, u većem dijelu naredne sedmice preovladavaće stabilno vrijeme, uz dnevne temperature primjerene ovom dijelu godine. Kratkotrajno pogoršanje praćeno padavinama, ne suviše jakog intenziteta, moguće je sa utorka na srijedu, pri tome će u poslijepodnevnim satima 06.05. uticaj fronte oslabiti, te se očekuje stabilizacija vremenskih prilika. Temperaturni režim djelimično će se izmijeniti. Od četvrtka 07.05. jutra će, obzirom na vedrije noći, biti osjetno svježija, sa temperaturama koje će se kretati od 2 do 6 °C u unutrašnjosti zemlje, na jugu do 10 °C. Danju će maksimalne vrijednosti dostizati od 12 do 18 °C u Bosni, u Hercegovini do 22 °C. Prema kraju sedmice jutra će postepeno biti toplija.
Usljed prispjelih i prognoziranih padavina, stanje vlažnosti tla u cijeloj zemlji djelimično će se popraviti, pri tome će kiša povremeno ometati provođenje radova na otvorenom. Vremenske prilike u narednom periodu pogodovaće razvoju biljnih bolesti.

 BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA

Biometeorološke prilike su relativno povoljne. Stabilnije vrijeme, uz duže sunčane intervale i umjerene temperature, ugodno će djelovati na većinu stanovništva. Tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata neće biti suviše izražene. Tokom jutarnjih sati poželjno je posvetiti pažnju odijevanju, obzirom da će biti svježije. U drugom dijelu dana opšta slika će se djelimično pogoršati, izraženije u unutrašnjosti.

GRADAČAC:

Jutarnja temperatura zraka u 8:00 sati iznosila je 11°C. Danas djelimično oblačno sa maksimalnom dnevnom temperaturom od 23°C. Tokom večernjih sati, moguća kiša.

Policijska stanica je evidentirala 2 remećenja javnog reda i mira, 1 kriminalno djelo i 1 događaj pod ostalo.

Hitna služba evidentirala je 65 pacijenata, a 1 lice je upućeno u UKC Tuzla tokom protekla 24 sata.

Vatrogasna jedinica imala je 1 intervenciju u Zelinji Srednjoj, na privatnoj vikendici od 9:35 do 14:00 sati. Intervenisalo je 1 vozilo i 3 vatrogasca.

BRČKO:

Pripadnici policije imali su 1 krivično djelo i 1 saobraćajnu nesreću.

Vatrogasna jedinica zabilježila je 5 tehničkih intervencija.

Urgentni centar evidentirao je 52 pacijenta, rođena je 1 djevojčica, a 2 lica su preminula.

A.Osmičić