Bosna i Hercegovina otvorila je granice prema: Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori. Odluka se odnosi samo na građane te tri države, dok državljani ostalih zemalja u BIH mogu ući zbog poslovnih obveza (pod uslovom da posjeduju poziv pravnog lica iz BiH i potvrdu o negativnom testu na virus SARS-KOV-2, ne stariju od 48 sati od trenutka ulaska).

Ulazak u Hrvatsku dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila. Detaljnije informacije za ulazak u Hrvatsku mogu se pogledati OVDJE.  Privremeno su zatvoreni svi granični prelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.


Srbija je otvorila granične prelaze za putnički i robni saobraćaj.

Crna Gora je otvorila granice za državljane BIH.


 PROGNOZA VREMENA ZA GRADOVE BIH

U centralnim i istočnim područjima očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a u ostalim djelovima malo do umjereno oblačno i sunčano. U ostatku dana postupan porast oblačnosti u cijeloj zemlji. Tokom poslijepodneva u Bosni sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Ponegdje i u višim djelovima Hercegovine se očekuju padavine. Vjetar slab do umjeren zapadnog smjera. Jutarnja temperatura od 7 do 13, na jugu do 15, a najviša dnevna od 16 do 22, na jugu i sjeveru do 26 stupnjeva.

AGROMETEOROLOŠKA PROGNOZA

period: 01.06.2020. – 07.06.2020. godine

Danju će maksimalne temperature dostizati 13 do 18 °C, na jugu do 23 °C. Nakon toga će biti malo toplije u jutarnjim satima, a dnevne temperature neće se bitnije promijeniti. Maksimalne pretežno između 16 i 20 °C, u Hercegovini i Posavini do 24 °C.
Stanje vlažnosti tla će se popraviti. Povremeno će dolaziti do prekida radova na otvorenom. Smjene kišnih i sunčanih perioda uzrokovaće jači razvoj biljnih bolesti, a također će se intenzivirati i pojava korova.

GRADAČAC:

Jutarnja temperatura zraka u 8:00 sati iznosila je 13°C. Tokom dana maksimalna dnevna temperatura će ići do 23°C. Danas saba kiša i naoblaka.

Hitna služba evidentirala je 65 pacijenata, a 2 lica su upućena u UKC Tuzla u protekla 24 sata.

Policijska stanica evidentirala je 2 saobraćajne nesreće.

Vatrogasna jedinica kao i predhodnih dana, nije imala intervencija gašenja požara.

BRČKO:

Vatrogasna jedinica imala je 1 tehničku intervenciju.

Policijska uprava zabilježila je 2 krivična djela i 3 saobraćajne nesreće.

Urgentni centar evidentirao je 48 pacijenata, a rođena su 4 dječaka i 1 djevojčica.

Civilna zaštitita imala je 1 intervenciju deminera.

A.Osmičić