Socijaldemokratska partija – Kantonalni odbor Tuzla je stabilna i jedinstvena politička organizacija, iako je pojedinci koji su do jučer bili dio iste, pokušavaju drugačije predstaviti, poručuje Dževad Hadžić, šef Povjereništva SDP-a u TK. Ovom prilikom, on i ostali članovi SDP-a opovrgli su da ih je veliki dio članstva u najmnogoljudnijem kantonu napustio.

”Ni izbliza to nije broj o kome oni govore. Oni govore o dvije, tri, pet hiljada ljudi. Nema govora”, izjavio je Dževad Hadžić, šef Povjereništva SDP-a TK.

Nakon formiranja nove Vlade Tuzlanskog kantona, na čelu sa SDA, a koju su podržala dva bivša člana SDP-a, došlo je do isključenja u toj političkoj stranci, te su poljuljani odnosi u općinskim odnosno gradskim organizacijama. Raspušteni su odbori u Lukavcu i Banovićima, te formirana povjereništva. U Gradačcu je nekoliko članova SDP-a, vijećnika u Gradskom vijeću pokušalo formirati novu većinu, ali nisu uspjeli, kažu u ovoj partiji. Zbog toga su dobili ”crveni” karton. Gradonačelnik tog grada poručuje kako je SDP tamo ponovo jaka partija.

”Do današnjeg dana, od 983 člana koliko broji Gradska organizacija SDP Gradačac, osam njih više nisu članovi, od čega je jedan isključen Husein Tokić, tri su se izbrisala iz evidencije jer su jasno stala na stranu formiranja novog političkog subjekta, a četiri su vratila članske kartice”, tvrdi Edis Dervišagić, gradonačelnik Gradačca.

Dževad Hadžić, šef Povjereništva SDP-a TK kaže kako se može reći da Kantonalni odbor SDP-a i sve gradske organizacije djeluju vrlo jedinstveno i u skladu sa Statutom i Programom SDP-a’.

Poslanici SDP-a u Skupštini TK pokrenut će, kako je najavljeno, apelaciju zbog neustavnog izbora potpredsjednika iz reda hrvatskog naroda i predsjednika Skupštine iz reda srpskog naroda. Također su protiv ovakve Vlade, jer u njoj nema predstavnika Hrvata.

”Mi ćemo vrlo brzo tražiti sazivanje sjednice Kluba Hrvata u kojoj ćemo tražiti da se Klub Hrvata izjasni po tom pitanju, on može u skladu sa Ustavom i Poslovnikom pokrenuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa”, poručuje Hadžić.

SDP će 15. septembra održati Izvještajno-izbornu konferenciju na kojoj će biti biran novi kantonalni odbor i predsjednik Kantonalne organizacije. Sve su prilike da će na to mjesto zasjesti Dževad Hadžić. Istovremeno, 7. septembra bit će održana osnivačka skupština nove političke stranke u kojoj će biti dojučerašnji članovi SDP, na čelu sa Enverom Bijedićem. Tada će se zapravo vidjeti i znati koliko je članova napustilo SDP u TK i krenulo Bijedićevim stopama.

Izvor: RTV Slon