Bivši italijanski premijer i lider italijanske desnice Matteo Salvini rekao je da će Italija možda čak razmotriti napuštanje Evropske unije nakon što zemlja pobijedi u borbi protiv koronavirusa.

Izjava dolazi nakon što je Evropska unija odbacila ideju o “korona obveznicama” kojima bi se ublažio ekonomski uticaj virusa, javlja italijanska novinska agencija ANSA. Šefica Evropske centralne banke Christine Lagarde zatražila je od ministara finansija eurozone tokom videokonferencije prethodno u utorak da ozbiljno razmotri jednokratno izdavanje zajedničkog duga „korona obveznica“.

„Prvo pobijedimo virus, a zatim razmislimo ponovo o Evropi. I po potrebi se oprostimo. Bez da joj čak i zahvalimo“, napisao je u petak na svom Twitter nalogu.

Salvini je napomenuo da je trebalo 15 dana da se procijeni ko će pomoći i kako, „dok ljudi umiru“ upoređujući Evropsku uniju sa “gnijezdom zmija i šakala”.

“Žele da se zadužimo kako bi mogli da nas kazne”, rekao je talijanski ministar industrije Stefano Patuanelli o tom pitanju, dok je ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio rekao “Evropa bi trebala biti pravednija”, prenosi agencija ANSA.

U međuvremenu je Salvini zahvalio svim italijanskim gradonačelnicima od sjevera do juga, bez obzira na njihovu političku pripadnost.

Ranije u petak Salvini se oštro obrušio i na KInu.

Ako je kineska vlada znala za epidemiju a čekala dvije ili tri sedmice prije nego što je to prijavila Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), onda je na taj način počinila zločin protiv čovječnosti, kazao je Salvini.

Talijanski mediji prenose kako je kazao da, ako je to istina, Kinu ne treba gledati kao spasitelja. Podsjetimo, Kina je nedavno poslala medicinski tim u Italiju za borbu protiv epidemije koronavirusa.

U Italiji je od koronavirusa koji krenuo krajem prošle godine iz kineskog grada Wuhana umrlo više od 9 hiljada ljudi.

(BiznisInfo)