Na javni poziv za prodaju pristigla je jedna ponuda, a novi vlasnik je firma MPP New project d.o.o. koja je pristala da za početnu cijenu kupi Palatu “Beograd”, što je potvrđeno iz Gradske uprave.

Ova firma je ujedno bila i jedina zainteresovana koja se pojavila na javnom nadmetanju. Kako se može naći u zvaničnim dokumentima, firma MPP New project je osnovana 26. avgusta ove godine, sjedište joj je na Starom gradu, a kao zakonski zastupnik i direktor vodi se Milana Srećkov.

Međutim, iza nove firme stoji Marera properties, koja je smještena na istoj adresi, i koja se bavi izdavanjem poslovnog prostora, a postala je poznata po tome što je renovirala nekoliko poznatih objekata širom Beograda.

Jedan od simbola grada

Zgrada je visoka 101 metar, sa 23 sprata. Palata „Beograd“ je i poslije četiri i po decenije jedna od najprepoznatljivijih, ali i najviših zgrada u prijestonici, uz Geneks kulu i Ušće.

Kupac je u obavezi da u roku od tri godine izvede građevinske i zanatske radove na adaptaciji i rekonstrukciji objekta u vrijednosti koja ne smije biti niža od osam miliona eura.

Obaveza kupca je i da ne promijeni namjenu zgrade jer Palata “Beograd” uživa status prethodne zaštite od 2018. a u evidenciji nepokretnosti pod prethodnom zaštitom nalazi od 2009. godine.

Akvizicija se odnosi na kancelarijski prostor u kuli „Beograđanke”, a ne obuhvata maloprodajni objekat koji se nalazi uz kulu. Prodati dio obuhvata više od 19.000 kvadratnih metara poslovnih prostora u Beograđanki.

Pravi vlasnici Rusi

Prema informacijama “Blic Biznisa”, iza cijele transakcije stoji ruski investicioni fond pod nazivom “O2” koji je do sada u Srbiji imao više od desetak transakcija – u Beogradu je kupio nekoliko objekata, a nekretnine je pazario i u drugim velikim gradovima.

– Iza kupca koji se pominje u zvaničnim saopštenjima stoji ruski investitor, zapravo investicioni fond koji je u Srbiji kupio nekolicinu objekata za ukupno oko 150 miliona eura. Sve zgrade su na dobrim centralnim lokacijama, a njihova poslovna filozofija je kupiti, investirati i iznajmiti – kaže dobro obaviješteni izvor. (BiznisInfo)