Bez regulacije rasta rezidbom paprika bi imala oblik kišobrana, a to bi omogućilo formiranje velikog broja listova i sitnih plodova na biljci. Dobrim se pokazao uzgoj na dvije grane koji će joj omogućiti razvoj plodova dobre tržišne vrijednosti.

Peppers ripening in a greenhouse.

Paprika je često uzgajano plodovito povrće na našem području, bilo na otvorenom ili u zatvorenom prostoru poput plastenika. Kako bi joj omogućili normalan rast i plodonošenje potrebno je odabrati pravi način uzgoja.

Najčešći i najjednostavniji uzgojni oblik je onaj uz potporu bez ikakve obrade biljke. Kod njega je velik broj plodova koji su sitni i sporo napreduju, stoga je bolje uložiti malo truda i vremena kako bismo imali zdrave, krupne plodove koji imaju visoku tržišnu vrijednost.

Uzgoj na dvije grane 

Kod uzgoja bujnih sorti s krupnim plodovima u plastenicima je najbolji uzgoj na dvije grane. On se postiže redovnim uklanjanjem viška grana kada su dužine od 1,5 do 2 cm, a mjera se sprovodi svake dvije sedmice. Na mjestu ispod prvog grananja privezuje se vezivo kojim se uspravljaju grane, što omogućuje vertikalni uzgoj.

Bez regulacije rasta rezidbom paprika bi rasla u obliku kišobrana, a to bi omogućilo formiranje velikog broja listova na biljci koji su sve sitniji prema vrhu biljke. Njen korijen, kako se grana, ne prati jednakom dinamikom grananje nadzemnog dijela, stoga on ne može isporučiti dovoljno vode i hranjivih materija prema listovima, a ujedno je i rast plodova usporen i oni su sve sitniji. Stoga, uzgoj na dvije grane povećava rodni potencijal biljke, postiže se veći broj branja u vegetaciji i smanjuje se količina prihrane i zaštite.

Detaljan prikaz koje grane i plodove ukloniti (Shema: Martina Popić)

Održavajte opterećenost biljke

Osim kontrole vegetativnog rasta važno je održavati i optimalnu opterećenost biljaka plodovima. To se postiže odstranjivanjem viška cvjetova tako da na grani bude pravilno raspoređenih 5 do 6 plodova, odnosno 10 do 12 plodova po biljci.

Neodržavanje sklada između vegetativnog rasta i generativnog razvoja za posljedicu najčešće ima proizvodnju sitnijih plodova koji samim time imaju i nižu tržišnu vrijednost.

Važno je odstranjivati i donje žute listove i deformisane ili bolesne plodove, a kako bi se pospješio vegetativni rast biljke, odstranjuje se i prvi cvjetni pup ili cvijet na prvom koljencu.

agroklub.com

A.Osmičić