Ramazan, odnosno Ramadan je deveti mesec u islamskom kalendaru. To je sveti mesec za muslimane, jer se veruje da je Kuran otkriven Proroku Muhamedu upravo u vreme Ramazana. Za vreme trajanja Ramazana vernici muslimanske veroispovesti ne uzimaju ni hranu ni vodu od izlaska do zalaska sunca.

Ali, Ramazan se ne odnosi samo na uzdržavanje od hrane i pića, već prvenstveno služi da bi se vernici posvetili molitvama i ostvarili duhovnu bliskost sa Alahom. Ujedno, to je vreme kada se od vernika očekuje da budu više fokusirani na milosrđe, strpljenje i zahvalnost. (u nastavku vaktija)

Šta je iftar?

Vreme u danu kada se prekida post. Iftar sledi posle zalaska sunca i može proteći kako u porodičnom domu, tako i u restoranima. Ukoliko imate nameru da izađete sa prijateljima na večeru u vreme Ramazana, rezervišite na vreme svoje mesto u restoranu.

Šta muslimani tradicionalno jedu za vreme Ramazana?

Dnevni post se prekida uzimanjem urme i čaše vode pre molitve, a onda sledi lagani obrok. Lekari iz godine u godinu podsećaju vernike muslimanske veroispovesti da u vreme iftara budu umereni u konzumiranju namirnica koje sadrže veće količine šećera i proteina.

Šta je sehur?

Obrok koji vernici uzimaju desetak minuta pre nego što izađe sunce. Mnogi vernici odustaju od ovog obroka i za vreme Ramazana jedu samo jednom dnevno, uveče, kad zađe sunce. Oni se, praktično, uzdržavaju od hrane i pića najmanje 12 a najčešće od 16 do 18 sati u toku dana.

Koliko god da je ramazanski post fizički težak i izazovan, posebno u ovom delu sveta gde su temperature vazduha visoke, toliko je blagotvoran za zdravlje. Naime, period uzdržavanja od hrane i pića tokom najmanje 12 sati unutar jednog dana savremena medicina naziva autofagijom, procesom koji omogućava telu da se samoizleči i regeneriše. Uzdržavanjem od hrane i pića posle 21. dana um postaje oštriji, čovek brže i jasnije misli, a telo postaje krepkije i zdravije. Zbog toga često u literaturi nailazimo na rečenice vernika muslimanske veroispovesti koji kažu da im se pred kraj Ramazana (koji traje 29 ili 30 dana, u zavisnosti od položaja Meseca) “razbistrilo u glavi”, da se “osećaju poletnije i svežije”. Za otkriće mehanizma autofagije japanski naučnik Jošinori Osumi dobio je 2016. Nobelovu nagradu.

Tokom ramazanskih dana potrebno je da pazimo na svoj jezik, pogled i oblačenje. Da spuštamo poglede i čistimo našu dušu, naše tijelo.

A.Osmičić