Radnici Javnog komunalnog preduzeća ”9. septembar” Srebrenik i dalje su u generalnom štrajku koji su započeli 12. decembra. Odvoz smeća za domaćinstva sa ovog gradskog područja se ne vrši, te su primjetne veće količine otpada uz postavljene kontejnere. U Štrajkačkom odboru navode da su glavni razlozi za štrajk niske plate, loši uslovi rada i nesrazmjer plata izvršnih radnika i Uprave. Kažu, u štrajku ostaju do ispunjenja zahtjeva.

”Broj 1 je povećanje plate za najmanje 200 KM izvršnim radnicima, radnicima koji rade na terenu, pod broj 2 izrada novog Pravilnika o radu sa sistematizacijom stvarnih poslova, broj 3 isplata regresa radnicima za 2019. godina, pod broj 4 stvaranje boljih uslova rada i nabavka novih materijalno-tehničkih sredstava za rad, a i sami ste svjedoci s kakvom nam mehanizacijom i kamionima radnici rade. Mi ostajemo u štrajku do ispunjenja naših zahtjeva”, navodi Damir Zukić, predsjednik Štrajkačkog odbora JKP ”9. septembar” Srebrenik.

Danas će biti održana tematska sjednica Gradskog vijeća posvećana problematici radnika ovog preduzeća. Postavlja se pitanje hoće li vijećnici biti složni i riješiti njihov problem ili ne, jer je i nastavak treće redovne sjedice trebao biti jučer, ali je otkazan zbog nedostatka kvoruma.

Izvor: RTV Slon