Nogometni savez BiH do kraja dana bi trebao donijeti odluku o sudbini selektora nogometne reprezentacije Bosne i Herceovine, a kako Klix.ba saznaje od pouzdanog izvora u vrhu NSBiH Robert Prosinečki izgubio je povjerenje čelnih ljudi.U prethodnih nekoliko dana Prosinečki je razgovarao s čelnim ljudima NS BiH, kao i sa članovima Odbora za posredovanje NS BiH, a danas bi o njegovoj sudbini trebali odlučivati članovi Izvršnog odbora NS BiH.

Saznajemo da je sporazumni raskid ugovora najizglednije rješenje, ali postoje određene nedoumice kod pojedinih članova IO NS BiH iz razloga što nema dovoljno vremena za pronalazak adekvatne zamjene do utakmica baraža.

Podsjetimo, Robert Prosinečki podnio je ostavku na mjesto selektora nogometne reprezentacije nakon utakmice u Jerevanu, a potom je povukao i dobio podršku Izvršnog odbora Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine.

Potom je Odboru za posredovanje NS BiH, u kojem se nalaze Duško Bajević, Sead Kajtaz, Munir Talović i Zvjezdan Misimović povjeren zadatak svojevrsne “kontrole” Prosinečkog i adekvatne pripreme posljednjih utakmica baraža i kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Izvršni odbor NS BiH čini 15 članova, a za provođenje bilo koje odluke potrebna je dvotrećinska većina, plus jedan glas, što znači da je potrebno 11 “ruku” za smjenu Prosinečkog.

Većina je mišljenja da se treba rastati s Prosinečkim, a jedini problem leži u činjenici da će biti iuzetno teško pronaći zamjenu.

Prosinečki je selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine postao početkom 2018. godine, tačnije 4. januara 2018. godine.

Reprezentaciju Bosne i Hercegovine vodio je u Ligi nacija gdje je ostvario odličan rezultat i završio kao prvoplasirani u grupi sa Austrijom i Sjevernom Irskom.

Potom je u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo reprezentacija Bosne i Hercegovine potpuno podbacila osvojivši svega 13 bodova od mogućih 30 u grupi s Italijom, Grčkom, Finskom, Armenijom i Lihtenštajnom.

Hrvatski stručnjak podnio je ostavku nakon poraza u Jerevanu od Armenije rezultatom 4:2, a potom je po povratku u Sarajevo i nakon razgovora s Izvršnim odborom NS BiH ipak odlučio ostati na klupi