Nepuna tri mjeseca od kako je Gradačac dobio svoju prvu hafizu, još jedna radosna vijest stiže nam, ovaj put iz Medžlisa Islamske zajednice Orašje. Hafiz Redžo Sivić, imam Azizija džamije u Orašju, imenovan je za Glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Orašje.

Postavljanje ovako mladog hafiza na čelo jednog Medžlisa na području naše domovine predstavlja i svojevrsni presedan, budući da je hafiz Redžo Sivić rođen 1997. godine, i trenutno je najmlađi Glavni imam u zemlji.

Na prijedlog Muftije tuzlanskog, Vahid efendije Fazlovića, te odlukom Reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Husein efendije Kavazovića, 11. septembra 2020. godine, hafiz Redžo Sivić biva i zvanično imenovan za Glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Orašje.

U petak, (11.09.2020.) u službenoj posjeti MIZ Orašje boravio je Muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović. Muftija je ovom prilikom obavio radni sastanak sa rukovodstvom Medžlisa na čelu sa predsjednikom dr. Mirsad ef. Arnautalićem, nakon čega je predvodio i džumu namaz u Azizija džamiji. Glavni povod Muftijinog dolaska bila je dodjela priznanja dosadašnjem glavnom imamu Salim ef. Kanliću i uručenje dekreta Reisu-l-uleme novoimenovanom glavnom imamu MIZ Orašje hfz. Redži ef. Siviću.

Hafiz Redžo Sivić, sin Hamzalije i Senahide, rođen je 1997. godine u Gradačcu. Svoje prve korake u hifzu Kur’ana započeo je u mektebu Reuf-begove džamije pred muallimom hafizom Kemal efendijom Mehićem. Završio je Behram-begovu medresu u Tuzli gdje je pohađao sekciju hifza i bio muezzin u džamiji medrese. Učestvovao je na takmičenjima u hifzu Kur’ana u Sarajevu i Tuzli.

Hafiz Sivić hifz je položio 4. decembra 2017. godine pred Komisijom za polaganje hifza Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Njegov muhaffiz, Mirnes efendija Spahić, profesor je Kiraeta u Behram-begovoj medresi.