Štab za izvanredne situacije općine Šamac obavještava građane da je od posljednje prijave o epidemiološkoj situaciji s testiranih 14 laboratorijskih uzoraka s područja općine Šamac potvrđeno je da su dvije osobe zaražene COVID_19.
Riječ je o 65-godišnjaku koji je stigao iz Austrije i koji je bio u lokalnoj karanteni u prostorijama SSC “Nikola Tesla” gdje je testiran, te 79-godišnjoj ženi, koja je prije 14 dana puštena na bolničko liječenje iz JZU “Sveti apostol Luka ” u Doboju.
Spomenute osobe biti će upućene u karantenu u kojoj osobe pozitivne na virus Corone borave u Doboju. Prema odluci nadležnog epidemiologa, osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženom osobom, su stavljene pod zdravstveni nadzor u kućnu izolaciju i bit će testirane.
Ponavljamo apel građanima da budu disciplinirani i da se pridržavaju ograničenja kako bi se spriječilo potencijalno širenje zarazne bolesti uzrokovane koronavirusom (COVID 19).
Trenutno je 10 osoba pod propisanim zdravstvenim nadzorom, dok je do danas zdravstveni nadzor napustilo ukupno 197 osoba.
Šest osoba s područja Republike Srpske trenutno je smješteno u karantin na graničnom prijelazu Šamac.
Karantena lokalne zajednice koja se nalazi u prostorijama SŠC “Nikola Tesla” trenutno broji pet osoba koje su sa područja općine Šamac.
Komunalna policija pregledala je sedam profesionalnih vozača kako bi postupili u skladu s izdatim odlukama o strogoj samoizolaciji.
Pripadnici Policijske stanice Šamac nisu zabilježili nijedan slučaj nepoštovanja policijskog sata ili kršenje zabrane kretanja osoba starijih od 65 godina.

Opštinski štab za vanredne situacije donio je sljedeće zaključke za rad trgovinskih, ugostiteljskih, zanatskih, uslužnih i drugih objekata na području opštine Šamca.

  1. Do 25.05.2020. godine na području opštine Šamac zabranjuje se
  • sva javna okupljanja
  • rad svadbenih objekata
  • takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista

2. Zabranjuje se do 18.05.2020.godine

  • rad dječijih igraonica
  • rad predškolskih ustanova

3. Ograničava se rad od 07:00 do 19:00 sati

  • Svih trgovinskih, ugostiteljskih, zanatskih i uslužnih djelatnosti

4. Ograničava se rad od 07:00 do 20:00 sati

  • ugostiteljskim objektima za ishranu i piće

5. Ograničava se rad od 07:00 do 15:00 sati

  • Tržnica na malo, tržnica na veliko ( robna pijaca, zelena pijaca i stočna pijaca)
IZVOR: Stranica opštine Šamac