Inspektori Porezne uprave Federacije BiH su jučer (07.05.2020. godine) u brzim kontrolama tzv. akcijama na području Federacije BiH izvršili 116 kontrola kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju građevinsku djelatnost, djelatnost ugostiteljstva i uslužnu djelatnost.

Cilj kontrola je bila provjera poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika na crno.
U ovim kontrolama inspektori Porezne uprave su otkrili 74 neprijavljena radnika,15 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, 11 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i 4 objekta koji su radili bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti:zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanje fiskaliziranog fiskalnog uređaja i rada bez odborenja zapečaćeno je 8 objekata i u 38 inspekcijskih nadzora podneseni su prekršajni nalozi sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 157.850,00 KM.

Porezna uprava Federacije BiH obavještava porezne obveznike da poslovni objekti koji zbog utvrđenih nepravilnosti budu zapečaćeni u toku inspekcijskog nadzora, zbog nastale situacije izazvane pandemijom virusa COVID19 i smanjenog broja insepktora, neće po otklanjanju utvrđenih nepravilnosti odmah biti otpečaćeni kao što je to bio slučaj do sada.

Pozivaju se porezni obveznici kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone. Ukoliko se u budućim kontrolama kod ovih poreznih obveznika ponovo utvrde nepravilnosti, bit će im izrečena zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti u periodu od 6 mjeseci. (RTVSlon)

A.Osmičić