Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv četiri osobe, uposlene kao carinski djelatnici Uprave za indirektno oporezivanje na graničnom prijelazu Bosanski Šamac, zbog sumnje da su počinile krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela i primanje dara ili drugog oblika koristi.

Optužnica je podignuta protiv: Obrada Radovanovića, rođenog 1976. u Slavonskom Brodu, uposlen kao carinik u Carinskom referatu Šamac; Zahida Delića zvanog Zajko, rođenog 1955. u Odžaku, uposlen kao šef smjene u Carinskom referatu Šamac; Virsana Zolotića, rođenog 1965. u Odžaku, uposlen kao carinik u Carinskom referatu Šamac, i Mate Delića, rođenog 1969. u Oštroj Luci, Orašje, uposlen kao carinik u Carinskom referatu Šamac.

Optuženi se terete da su se u februaru 2019., koristeći svojstva službenih osoba UINO BiH, na poslovima carine, organizirali u skupinu osoba koja je djelovala s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi za sebe i druge osobe, činjenjem koruptivnih krivičnih djela. 

Također, optuženi se terete da su u svojstvu carinskih djelatnika, od kontroliranih osoba, zahtijevali i primali darove u vidu novca kako bi u okviru svojih ovlasti propustili izvršiti poslove carinskog nadzora nad robom koja ulazi u BiH, te su na taj način ostvarivali za sebe nezakonitu imovinsku korist, a nanosili štetu budžetu i svim građanima Bosne i Hercegovine. 

U optužnici je navedeno da su optuženi 11. februara ove godine, prilikom ulaska na carinsko područje BiH teretnog vozila marke Mercedes zahtijevali i primili dar u novčanom iznosu da bi dopustili ulazak teretnog vozila, koje je prevozilo bijelu tehniku i kućanske aparate, na teritoriju BiH, bez izvršenog carinskog nadzora i carinjenja robe, što su bili obvezni učiniti. 

Optuženi se terete da su kao pripadnici skupine ljudi organizirane s ciljem učinjenja krivičnih djela propisanih zakonom Bosne i Hercegovine počinili krivično djelo, i to kao službene osobe u institucijama BiH zahtijevali i primili dar u vidu novca za sebe da u okviru svoje funkcije ne izvrše što bi morali izvršiti, te na taj način počinili krivična djela. 

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Izvor: AVAZ