Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, održao je sastanak s predstavnicima Jedinstvene organizacije boraca BiH i maloljetnih doborovoljaca s kojima je razgovarao o statusu boračke populacije i planiranim aktivnostima na njegovom poboljšanju. Podsjetio je na opredjeljenje Vlade FBiH i resornog ministarstva da je isplata redovnih mjesečnih boračkih naknada prioritet i da ne smije biti dovedena u pitanje.

Predstavnici boraca su iskazali podršku ministru Bukvareviću i zahvalnost za dosadašnju saradnju i unaprjeđenje položaja boračke populacije. Posebno je značajno što su prvi put maloljetni doborodovoljci ugrađeni u federalni Zakon o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica. Značajan iskorak je i izmjena pravilnika kojim je maloljetnim dobrovoljcima koji su ranjeni i primaju invalidninu ona uvećana za deset posto, te projekt prekvalifikacije, dokvalifikacije i doškolovanja za oko 80 maloljetnih dobrovoljaca.

Istaknuto je da će saradnja ovog ministarstva i boračkih saveza i organizacija biti nastavljena kako bi bio omogućen što bolji položaj i unaprjeđenje statusa najzaslužnije kategorije naših sugrađana što danas imam državu i slobodu.

Predstavnici JOB-a i maloljetnih doborovoljaca su aktivno kroz radnu grupu učestvovali u izradi federalnog Zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica, pa ih je ministar informirao da je oko 15.000 demobiliziranih branilaca starijih od 57 godina, koji nemaju drugih primanja, ostvarilo pravo na egzistencijalnu naknadu. Sagovornici su saglasni da kantoni, koji još nisu izmijenili zakone i omogućili ovo pravo borcima mlađim od 57 godina, to učine u što skorijem periodu.

Predstavnici JOB-a su dali podršku Zakonu o udruženjima od posebnog društvenog značaja. Istaknuto je i da je narednom periodu potrebno raditi na ujedinjavanju JOB-a i Saveza boraca FBiH, te općenito na ukrupnjavanju boračkih saveza i organizacija kako bi oni jačali i kako bi bila uređena reprezentativnost u predstavljanju boračke populacije, saopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Izvor: RTV Slon