BiH večeras od 20:45 sati protiv Ukrajine u Lvivu igra prvu od tri posljednje kvalifikacione utakmice za SP 2022 u Kataru.

Nakon sjajnih igara u protekle dvije godine koje su krunisali plasmanom u 1/4 finale EURO 2020, Ukrajina ponovo želi na veliko takmičenje. Ekipa 2,5 puta skuplja od Zmajeva pred svojih 20.000 navijača nema pravo da razmišlja o bilo čemu drugome nego li o pobjedi protiv BiH. Čak i uz izostanak dva najbolja igrača – Zinchenka iz Manchester Cityja i Malinovskog iz Atalante selektor Ukrajine najavio je pobjedu.

Gledajući na motiv i kvalitet protivnika ovo je vjerovatno najteža utakmica koja čeka BiH u kvalifikacijama, a upravo zato očekuje se kako će selektor Ivajlo Petev ponovo prilagoditi igru reprezentacije novim okolnostima. BiH će u ovom meču biti jača i za prvotimca Dennisa Hadžikadunića koji je propustio Kazahstan zbog kartona. Ekipi su se nakon “viza problema” pridružili i stoper Dario Đumić, te veznjaci Sanjin Prcić i Elvis Sarić.

Bez obzira na oprezniju strategiju, Petev vjerovatno neće puno mijenjati u sastavu. Hadžikadunić će očekivano ponovo zauzeti svoje mjesto među tri stopera u formaciji 3-5-2 gdje su od prve minute protiv Kazahstana igrali Ahmedhodžić, Ćivić i Kovačević. Sredina terena u sastavu Cimirot, Hadžiahmetović i Gojak bila je neumorna u svom kretanju i igri na utakmici u subotu, tako da je za očekivati da ni tu neće biti promjena, baš kao ni na bekovima gdje su prvi kandidati Kolašinac i Stevanović.

Posljednje informacije govore o laškoj povredi Cimirota, ali za sada nema naznaka da je upitan za utakmicu.

Uz Džeku će selektor u vrhu napada birati između Prevljaka i Demirovića. Demirović je do sada imao prednost u mečevima u kojima nismo bili dominantni na terenu kao što očekujemo i protiv Ukrajine, ali teško da će nakon dva gola Prevljak ostati na klupi. S obzirom na dosadašnje manevre selektora, možda na terenu vidimo i neko treće rješenje.

Petev će večeras imati veću širinu na klupi u odnosu na prije tri dana, posebno u sredini terena gdje protiv Kazahstana praktično nije imao rezervi, a sada ima i Prcića i Sarića.

Prema najavama njihovih medija, Ukrajina će početi u sastavu: Pyatov (Shakhtar), Matvienko (Shakhtar), Kryvtsov (Shakhtar), Zabaryni (Dynamo Kiev), Tymchyk (Dynamo Kiev), Stepanenko (Shakhtar), Shaparenko (Dynamo Kiev), Kornienko (Shakhtar), Yarmolenko (West Ham), Tsygankov (Dynamo Kiev) i Yaremchuk (Benfica).

Ukrajina je prema kladionicama favorit dan uoči utakmice. 

Ipak, iako bi bod ili bodovi protiv Ukrajine bili bi značajan uspjeh, nema sumnje da će navijači biti zadovoljni već ako naši Zmajevi i selektor Petev ponovo pokažu svoj maksimum. Pa šta bude. Posljednja riječ u borbi za baraž svakako će biti rečena “tek” u novembru.

“Za ovu utakmicu imamo već izbor igrača na raspolaganju i najvažnije je da izgledamo dobro kao ekipa i pokušat ćemo osvojiti jedan ili tri boda. Što se tiče naše igre, uvijek može još bolje. Znam da to možemo i jako mi je drago da smo pokazali harmoniju, a siguran sam da možemo i puno bolje igrati. Mislim da nemamo pritisak. Adrenalin je druga stvar. Moramo izaći sa željom da odigramo što bolje i nećemo kalkulisati. Zanima nas samo sutrašnji meč, a o narednim ćemo razmišljati kada bude vrijeme”, kazao je Petev na press konferenciji uoči utakmice.

Izvor: Reprezentacija.ba