Inkluzija nema alternativu. Uključivanje djece s poteškoćama i/ili invaliditetom u obrazovne i društvene procese je temeljno ljudsko pravo.

Iako je inkluzivno obrazovanje zagarantovano međunarodnim dokumentima čija je potpisnica i naša zemlja, u Bosni i Hercegovini se mnoga djeca i dalje suočavaju s preprekama u ostvarenju tog prava.

Organizacija Save the Children uz finansijsku podršku Italijanske Agencije za suradnju i razvoj (AICS), od maja 2018. provodi projekt Inclusive4all –  Inkluzija za sve.  S obzirom na procjenu da u Tuzlanskom kantonu  živi oko 7500 djece s poteškoćama i/ili invaliditetom, među kojima su samo neka uključena u redovno školovanje, Save the Children je projekt usmjerio na ovaj kanton.  Cilj je da se djeci s poteškoćama i/ili invaliditetom omogući ostvarivanje prava, razvijanje njihovih punih potencijala i postizanje socijalne uključenosti.

Partner u projektu Inkluzija za sve je Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona, a jedan od ciljeva je podržati kantonalne vlasti u revidiranju i usvajanju „Strategije za inkluziju djece s poteškoćama i/ili invaliditetom u redovan obrazovni sistem“. 

U sklopu projekta formirani su Centri za razvoj inkluzivnih praksi (CRIP)  u Banovićima i Gradačcu, koji djeluju po savremenim principima inkluzije i besplatno pružaju podršku djeci, njihovim porodicama i cjelokupnim zajednicama. Putem mobilnih timova, ova dva centra djeluju i na područjima općina Kladanj, Živinice i Srebrenik.

Povodom prve godišnjice djelovanja CRIP Gradačac i CRIP Banovići, organizacija Save the Children pokrenula je kampanju kojom želi poručiti da svako dijete posjeduje određene potencijale i vještine, te ima pravo da ih unaprijedi i ispolji. U tom cilju, djeci je potrebno dati realne prilike, efikasnu nastavu i odgovarajuće resurse. Inkluzija je odgovornost svakog pojedinca i svi imaju ulogu u stvaranju društva u kojem svako dobiva jednake prilike za rast i napredak 

Ilma Kazazić, prva paraolimpijska skijašica Bosne i Hercegovine, uključila se u kampanju Inkluzija za sve. U video spotu koji je snimljen tim povodom, ova vrhunska sportistkinja poručuje: Ostvarimo potencijal svakog djeteta

Video spot o prednostima inkluzije može se pogledati: OVDJE