Dan nakon što su svjetska tržišta doživjela najgori pad još od 1987.godine, Dow Jones index je odskočio i porastao za 9,25% uprkos činjenici da je predsjednik Trump u govoru u petak popodne proglasio vanredno stanje u zemlji zbog koronavirusa.

No bez obzira na oporavak berzi prije zatvaranja trgovanja, najbogatiji ljudi svijeta još osjećaju posljedice pada. Deset najvećih gubitnika među milijarderima izgubilo je zajedno nevjerojatnih 76,4 milijarde dolara u posljednjih sedam dana, od kada su tržišta zatvorena u petak, 6. marta, izvijestio je Forbes.

Francuz Bernard Arnault izgubio je najviše ove sedmice, jer je njegovo bogatstvo palo za 14 milijardi na 84,6 milijardi dolara, koliko je iznosilo u vrijeme zatvaranja trgovanja u petak, 13. marta. Prije samo dva mjeseca Arnault je bio (nakratko) najbogatija osoba na svijetu, sa bogatstvom većim od 100 milijardi dolara.

Francuski milijarder François Pinault, počasni predsjednik rivalskog Keringa, vlasnika Saint Laurenta i Guccija, izgubio je 5,9 milijardi dolara, i sada njegovo bogatstvo iznosi 30,6 milijardi dolara.

Leonardo del Vecchio, osnivač gigantkog proizvođača naočala – kompanije Luxottica, sada ima 17,3 milijarde dolara, što je pad od 4,9 milijardi USD ove sedmice. Sjedište Luxottice je u Milanu, koji je u blokadi zbog širenja koronavirusa u Italiji.

Sektor brze mode također je na udaru jer su potrošači oprezni u odnosu na odlaske u trgovine. Španac Amancio Ortega, milijarder koji stoji iza Zarine matične kompanije Inditex, izgubio je 12,8 milijardi dolara, što je drugi najveći gubitak, iza Arnaultovog. Ortega sada vrijedi 57,5 milijardi dolara.

Nasljednica L’Oréala Françoise Bettencourt Meyers, najbogatija žena na svijetu, ima bogatstvo od 48,3 milijarde dolara nakon smanjenja od 8,9 milijardi dolara.

Jeff Bezos izgubio je 6,4 milijarde dolara, čime je njegova neto vrijednost pala na 110,5 milijardi dolara, ali on je i dalje najbogatija osoba na svijetu.

Elonu Musku je neto vrijednost pala za 5,5 milijardi dolara, što je pad od 18%. Njegov gubitak dešava se nakon što su i dionice Tesle skliznule za 22%. Musk sada vrijedi 31,1 milijardi dolara. No ako se pad berze nastavi, Musk rizikuje izgubi očekivani iznos naplate od 346 miliona dolara vezan za performanse Teslinih dionica.

Lista deset najvećih gubitnika među milijarderima ove sedmice

Bernard Arnault & family

-$14 milijardi

Amancio Ortega

-$12.8 milijardi

Françoise Bettencourt Meyers & family

-$8.9 milijardi

Carlos Slim Helu & family

-$7 milijardi

Jeff Bezos

-$6.4 milijardi

Mukesh Ambani

-$6.1 milijardi

François Pinault & family

-$5.9 milijardi

Elon Musk

-$5.5 milijardi

Laurene Powell Jobs & family

-$4.9 milijardi

Leonardo Del Vecchio & family

-$4.9 milijardi

Izvor: Biznisinfo.ba