Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine pripremila je preliminarnu lista bh. proizvođača proizvođača maski, lijekova i farmaceutskih preparata i hemijskih sredstava za dezinfekciju.

Cilj pripreme ove liste proizvođača jeste da se šira bh. javnost upozna sa potencijalnim proizvođačima navedenih proizvoda u BiH, budući da su se mnoge kompanije preorjentisale na proizvodnju pomenutih proizvoda zbog povećanih potreba i potražnje stanovništva i privrede zbog pojave COVID-19.

Lista je sačinjena prema internim saznanjima i nije konačna. Kompanije koje se bave proizvodnjom ovih proizvoda i dalje se mogu javiti Komori.

BiznisInfo donosi listu dosad prijavljenih kompanija:

Proizvođači zaštitnih maski i zaštitne medicinske opreme u BiH su: Far-star Ogis, Saniteks, Arox proizvodnja, Sana linea, Zenko, Prevent safety, Prevent goražde, Prevent Travnik, Prevent step, Obrt  PM Bubamara, Kuna Export-import, Ligno komerc, Willona, Sinkro, Boha, Lukić products i Alma Ras.

Registrovani  proizvođači lijekova i farmaceutskih preparata u BiH su: Amsal Pharmaceuticals, Bosnalijek, Farmafita, Hemofarm, Pharmamed, Zada Pharmaceuticals i Natura Pharm.

Proizvođači hemijskih sredstava za dezinfekciju i čišćenje u BiH koji su na spisku su: Belif, Life-oil, Chemo commerce, Dita 1977 industrija deterdženata, EZ, Fresh dora, Interact, Livi, Semikem, Sisecam soda Lukavac, Colorit, Destilacija HI, Dukat, Eurolab, Eko-bel, Eko-biohem, Rad impeks i Sistem Ecologica.

BiznisInfo

A.Osmičić